Alleen tbs voor Vino H. in ‘zaak-Oma Toni’

07 maart 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De 25-jarige Vino H. heeft maandag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen, voor het doden van ‘Oma Toni’ (96) in maart vorig jaar. De straf van de rechtbank in Amsterdam komt overeen met de eis van de aanklager. Die eiste alleen tbs en geen celstraf, omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Volgens de rechter moet H. ,,net zo lang behandeld worden totdat hij geen gevaar meer is voor de samenleving”. De rechtbank schat in dat dat ,,heel lang gaat duren”. Volgens deskundigen lijdt hij aan paranoïde schizofrenie.

De in Irak geboren H. viel ‘Oma Toni’ Heeremans-de Jong op 19 maart vorig jaar aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Naar eigen zeggen deed hij dat om wraak te nemen op zijn vader, die hem lang en geregeld ernstig mishandeld zou hebben.

Drie weken later overleed de vrouw.

Volgens de rechtbank is er een causaal verband tussen de steekpartij en het overlijden van Oma Toni, ook al stierf ze pas drie weken later en gebeurde dat nadat ze zelf besloot niet meer behandeld te willen worden en te stoppen met eten en drinken. Haar dood wordt hem toegerekend, ondanks haar eigen keuze.

De rechtbank vindt moord bewezen, ook omdat H. naar Amsterdam ging met de bedoeling iemand iets ergs aan te doen. Hij was bewust op zoek naar een kwetsbaar iemand, omdat hij bang was dat hij anders zelf zou worden gestoken.