Aantal daklozen flink gestegen

03 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederland telt steeds meer daklozen. Ongeveer 31.000 mensen hadden vorig jaar geen vaste plek om te wonen. Dat zijn er 13.000 meer dan in 2009. Het aantal daklozen is dus in zes jaar tijd met 74 procent gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat donderdag.

De dienst heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar de toename lijkt verband te houden met de economische crisis. Het aantal daklozen steeg het sterkst in 2009 en 2010, in de eerste jaren van de malaise. ,,Dat geeft aan dat een groep zich voor de crisis op het randje van armoede bevond”, zegt CBS-hoofddemograaf Jan Latten. Die mensen raakten hun baan kwijt en konden hun huur niet betalen. ,,In goede tijden redden deze mensen het net, maar als het economisch zwaar weer is, zijn ze het eerst de dupe. En het zijn zware tijden geweest. Voor mensen die het anders wel hadden gered, kan de crisis net de spreekwoordelijke druppel zijn geweest.”

Vooral het aantal allochtone zwervers neemt toe. Dat is verdubbeld van bijna 6500 naar 13.000. Onder allochtone Nederlanders is meer werkloosheid en meer armoede dan onder autochtonen. Latten: ,,En als ze werk hebben, zijn het vaak de slechter betaalde banen. Bovendien hebben niet alle immigranten een sociaal netwerk om zich heen. Als ze dan werkloos raken, vangt niemand ze op. De crisis heeft niet-westerse allochtonen sterker geraakt dan autochtonen.”