18 procent slachtoffer criminaliteit

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – 18 procent van de bevolking is vorig jaar slachtoffer geworden van criminaliteit. Dat is net iets minder dan het jaar daarvoor (1 procent). Er waren vooral minder slachtoffers van vermogensdelicten en vandalisme. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Nationale Politie en gemeenten.

Het aantal jeugdige daders (12 tot 18 jaar) is ook weer gedaald: het aantal geregistreerde verdachten nam tussen 2010 en 2014 af van 3,1 naar 1,9 per honderd leeftijdgenoten en het aantal veroordeelde daders van 1,5 naar 0,8. Opmerkelijk is dat zelfrapportage een heel ander beeld geeft: als jongeren zelf gevraagd wordt of ze een delict gepleegd hebben, zegt 35 procent dat wel gedaan te hebben in 2015 (en 38 procent in 2010).

Het CBS weet niet waar dit grote verschil vandaan komt, maar oppert dat het eraan zou kunnen liggen dat de zelfrapportage zich ook richt op lichtere vormen van criminaliteit, waar politie en justitie niet aan te pas komen.

Veiliger gevoel

Het aantal mensen dat slachtoffer werd van cybercrime was vorig jaar ongeveer gelijk aan voorgaande jaren (11 procent). Wel werden minder mensen slachtoffer van skimming, phishing en hacking. Meer mensen waren de dupe van koop- en verkoopfraude: bijvoorbeeld mensen die online iets bestelden maar daar niet voor betaalden, of mensen die iets betaalden en daar niets voor toegestuurd kregen.

36 procent voelt zich wel eens onveilig. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Over een periode van tien jaar gezien, voelen mensen zich steeds veiliger. Tussen 2005 en 2015 nam het aandeel van de bevolking dat zich wel eens onveilig voelt, af met 26 procent. Het aandeel dat daadwerkelijk slachtoffer werd van een of meerdere misdrijven, nam af met 36 procent. De politie registreerde 29 procent minder misdrijven en het aantal verdachten liep terug met 35 procent.

In de vier grote steden zijn de onveiligheidsgevoelens het hoogste (43 procent). Dat geldt ook voor het slachtofferschap met 26 procent. Mannen zijn vaker dan vrouwen slachtoffer van geweld en vandalisme en jongeren zijn dat vaker dan ouderen. Lesbiennes zijn vaker slachtoffer van geweldsmisdrijven en homo’s van vermogensdelicten en vandalisme.