Nederlandse tanks in Duitse Panzerdivision

29 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De datum is geprikt: op 17 maart wordt de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade opgenomen in de 1e Duitse Panzerdivision. Tijdens een speciale ceremonie in Duitsland wordt officieel het vaandel overgedragen.

Dat maakte het ministerie van Defensie maandag bekend. De integratie is uniek in de militaire geschiedenis, aldus het ministerie. Een Nederlandse compagnie met Duits materieel wordt onderdeel van een Duits tankbataljon, dat deel uitmaakt van een Nederlandse brigade, die onder bevel staat bij een Duitse divisie. Met de stap keert de Leopard 2A6 gevechtstank terug in het wapenarsenaal van de Koninklijke Landmacht.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen ondertekenden de overeenkomst eerder dit jaar. De Nederlandse tankcompagnie is gelegerd in Bergen Hohne. De overige onderdelen blijven in Havelte.