Nederland helpt bij monitoren bestand Syrië

29 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat bijdragen aan het monitoren van het bestand in Syrië. Er gaat geld naar een communicatiecentrum in het Zwitserse Genève dat informatie moet verzamelen over schendingen.

,,Monitoring is cruciaal voor het succes van elk staakt-het-vuren”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Genève. Hij sprak met de International Syria Support Group (ISSG) over de wapenstilstand. Koenders nam voor het eerst deel aan het overleg van de steungroep, die bestaat uit twintig landen, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Arabische Liga.

Alleen bij goede monitoring kunnen ISSG-landen de nodige diplomatieke stappen nemen om de situatie te verbeteren, vindt Koenders. Hij is voorzichtig positief over de wapenstilstand. Er zijn meerdere schendingen geconstateerd, maar veel partijen houden zich aan de afspraken, aldus de minister.