Beïnvloedt Rusland de Europese verkiezingen?

12 mei 2024Leestijd: 3 minuten
ART_19_In_brussel_73363_IMG_NEDinBrusselANP-496789192

De Europese Commissie start een procedure tegen Facebook-moederbedrijf Meta. Rusland mag de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni niet bederven.

Op de allerlaatste dag van samenkomst in deze zittingstermijn riep het Europees Parlement eind april in Straatsburg de leiders in de lidstaten op om pogingen tot Russische inmenging bij de komende Europese verkiezingen ‘dringend en krachtig tegen te gaan’.

Onthullingen over pogingen van het Kremlin om het Europese verkiezingsfeest te ondermijnen, moeten consequenties hebben, vindt het Parlement. Het gaat om beschuldigingen dat sommige leden zijn betaald om Russische propaganda te verspreiden en dat leden meededen aan activiteiten van het pro-Russische Voice of ­Europe, terwijl de oorlog tegen Oekraïne al lang en breed was begonnen.

Het betreft onder anderen Maximilian Krah van Alternative für Deutschland (AfD) en ex-PVV’er Marcel de Graaff, die nu – nog – de honneurs van FVD in Brussel waarneemt. Krah zou volgens de Amerikaanse FBI geld hebben ontvangen van Kremlin-agenten. Eind april is zijn parlementaire assistent gearresteerd op beschuldigingen van spionage voor China.

De resolutie roept de Raad op om door het Kremlin gesteunde media­kanalen op te nemen in het veertiende Russische sanctiepakket. Ook moeten er verplichte veiligheidstrainingen en betere screening komen voor Parlementariërs en hun medewerkers.

Rusland kan Europese verkiezingen bestoken met nepnieuws

Moskou laat zich niet alleen gelden door Parlementariërs om te kopen. Fake news op sociale media heeft misschien wel een groter verstorend effect. Hoe meer verwarring, onrust, onenigheid en irritatie in de Europese regeringsssteden, hoe harder Vladimir Poetin vilein in zijn vuistje lacht. Als niet snel iets tegen het Russische getreiter gebeurt, zit er vanaf juli een Parlement waarvan de samenstelling deels door Moskou kan zijn bepaald.

Daags na de oproep van het Parlement bleek dat de Europese Commissie een procedure begint tegen Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, omdat het niet genoeg doet ­tegen Russische des­informatie.

De Commissie is naar verluidt vooral bezorgd dat het moderatiesysteem van Meta niet robuust genoeg is om tegenwicht te bieden aan de pogingen om via nepnieuws kiezers te beïnvloeden. Nieuwe Europese wetten dwingen techbedrijven om hun content te reguleren en te beschermen ­tegen het risico dat verkiezingen ­kunnen worden gemanipuleerd.

Rusland veroorzaakt onrust in ID

De Commissie deed stresstests op alle grote sociale-mediaplatforms om te kijken of er voldoende waarborgen waren tegen Russische desinformatie. De tests bestonden uit deepfakes en online pesterijen en bedreigingen.

Rusland zorgt met al dit gedoe ook voor groeiende onrust in de Europese ID-fractie van uiterst rechts. Zo wordt de AfD, gepeild op zo’n 15 zetels (van de 720), alom als vazalpartij van Moskou gezien. Een partij als de Franse Rassemblement National van Marine Le Pen, gepeild op zo’n 25 zetels, wil juist niks weten van vrijages met Moskou. De kans dat ID zal splijten, is behoorlijk groot. Ook de PVV behoort traditioneel tot ID. Interessant om te zien welke kant Geert Wilders’ geesteskind na de verkiezingen kiest.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.