Wat te doen als je zonnepanelen worden afgepakt?

28 april 2024Leestijd: 3 minuten
ART_17_varia_in_het_land_70572_IMG_NEDInhetlandPHzp01

Huurders kregen zonnepanelen op hun doodgewone dak, maar dreigen die kwijt te raken wegens het beschermde stadsgezicht.

De jarentwintigwijk De Muntel in Den Bosch ligt er zonnig bij. Goed weer voor een mooie opbrengst van de zonnepanelen. Gelukkig voor de bewoners hebben ze die. Op het dak van vrijwel elk huis in de Busschietersstraat liggen ze. Twee jaar geleden zijn ze er door woningcorporatie BrabantWonen neergelegd. BrabantWonen wilde de woningen graag verduurzamen.

Bewoners Mehmet Senkal (59) en zijn zoon Yusuf (24) leggen uit hoe dat ging. ‘De hele buurt kreeg de vraag of ze behoefte hadden aan zonnepanelen. BrabantWonen zou die dan plaatsen. De huur zou iets omhoog gaan, maar uiteindelijk zouden we dat terugverdienen doordat de stroom goedkoper zou worden.’

Win-win in duigen

De familie Senkal – en vrijwel al hun buren – schreven zich in en zijn tevreden met hun panelen. ‘Het scheelt natuurlijk geld, maar persoonlijk vind ik het ook wel belangrijk dat we op die manier een bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering, ook al is het maar een heel kleine,’ zegt Yusuf.

Op tien minuten lopen van de Busschietersstraat ligt het Rietpolderplein. Hier schreef slechts één bewoner zich in voor de zonnepanelen: Jansje Eier (76). ‘Ik woon hier al 48 jaar en als er iets nieuws komt, doe ik eigenlijk altijd mee. Ik heb ook glasvezel. Eigenlijk had ik wel verwacht dat er meer mensen zouden meedoen, maar ik ben de enige gebleken.’

Ook Jansje is zeer te spreken over de zonnepanelen op haar dak. ‘’s Zomers staat de zon hier vol op het dak, dus ik wek veel stroom op. Twee jaar geleden kreeg ik daarom 500 euro terug op de energierekening, vorig jaar zelfs 1.100. De huur is met maar 11 euro per maand omhoog gegaan, dus het loont wel. Wil je trouwens een kopje thee?’

Iedereen tevreden dus. Althans, bijna iedereen. De win-win-situatie die gecreëerd was in De Muntel, viel in januari in duigen, toen inspecteurs van de gemeente bij BrabantWonen kenbaar maakten dat ze de zonnepanelen hadden neergelegd op een beschermd stadsgezicht, en dat mag niet.

‘Toen is er een brief naar BrabantWonen gegaan als verhuurder van deze woningen met het verzoek de zonnepanelen te verwijderen óf er een vergunning voor aan te vragen,’ vertelt wethouder Mike van der Geld (D66).

Prioriteiten

Bij BrabantWonen schrokken ze zich rot van dat bericht. Pogingen om met terugwerkende kracht alsnog bij de welstandscommissie toestemming te krijgen voor de zonnepanelen, strandden jammerlijk, vanwege het beschermde stadsgezicht en cultuurhistorische waarde van De Muntel.

‘Het is onze fout. Bij het selecteren van daken die geschikt zouden zijn voor zonnepanelen, hadden deze er nooit uit mogen komen,’ reageert een woordvoerder. Eind maart stuurt BrabantWonen een berouwvolle brief naar de bewoners, waarin ze de situatie uitleggen en excuses aanbieden. De panelen zouden van de daken moeten.

Kijkend naar zijn woning, schudt Mehmet zijn hoofd van ongeloof. ‘Van de huizen verderop in de wijk snap ik het wel, maar waarom is dít beschermd stadsgezicht?’

Hier wringt de schoen: de huizen aan de Busschietersstraat zijn opgeleverd in 1978 en zijn doorsneewoningen zoals die overal in Nederland te vinden zijn. Ook zoon Yusuf snapt er helemaal niets van. ‘Den Bosch moet laten zien waarvoor het staat, vind ik. Als zelfs hier geen ­zonnepanelen mogen liggen, wat zegt dat dan over de prioriteiten van de gemeente?’

Geen thee

Yusuf vindt de wethouder aan zijn zijde die de situatie tijdens een commissievergadering op 16 april ‘onwen­selijk’ noemde. ‘Het borrelt breder in de stad wat betreft de regels omtrent ­erfgoed, energietransitie en bestaans­zekerheid. Zonnepanelen op de Sint-Jan, dat is echt wat anders dan in De Muntel.’

Het gemeentebestuur besloot daarom dat de zonnepanelen in elk geval tot 14 mei worden gedoogd, en misschien daarna ook nog. ‘Voor de langere termijn zullen we kijken of er niet wat aanpassingen moeten komen in de beleids­regels,’ zegt Van der Geld.

Goed nieuws voor BrabantWonen, dat mogelijk een flater en veel kosten bespaard blijft, maar bovenal voor de bewoners. Jansje had het nieuws nog niet vernomen. ‘Mogen ze toch blijven? Dat had ik nog niet gelezen. Lijkt mij heel mooi als de wethouder dat doorzet. Zeker weten dat je geen thee wil, trouwens?’

Gastauteur
Lees meer
Gastauteur