Wie wordt er dan premier van dit ‘programkabinet’?

15 maart 2024Leestijd: 1 minuut
Putters ontvangt Omtzigt en Wilders

Informateur Kim Putters onderzocht de mogelijkheden voor kabinetsvorming met PVV, VVD, NSC, en BBB. Podcast Elke Week ontrafelt de uitkomsten en consequenties.

Vier weken kreeg Putters de tijd om te onderzoeken in welke vorm en samenstelling de vier partijen een kabinet kunnen vormen. Donderdag 14 maart presenteerde hij zijn rapport. Er is voldoende basis voor de vorming van een rechts ‘programkabinet’, concludeert de informateur.

In podcast Elke Week gaan Geerten Waling en Sam Verbeek in gesprek met politiek redacteur Victor Pak. Er wordt gesproken over een doorbraak, maar wat betekent een ‘programkabinet’ precies? En hoe uitzonderlijk is deze ‘extraparlementaire kabinetsvorming’?

En niet te vergeten: Geert Wilders (PVV) liet schoorvoetend weten niet de nieuwe premier te worden. Hij voelt ‘onvoldoende steun’ vanuit de andere formerende partijen. Wat betekent dit voor de onderlinge verhoudingen, en nog belangrijker: wie wordt dan wel de premier?