David wint in een week twee keer van Goliath

31 maart 2024Leestijd: 2 minuten
Jort Kelder (links) en Jan Vayne procedeerden tegen Google en Triodos Bank. Foto's: ANP

David maakt nog altijd kans tegen Goliath, bleek deze week. Jort Kelder won een zaak tegen Google en pianist Jan Vayne één tegen de Triodos Bank.

De twee kwesties staan los van elkaar, maar illustreren dat de burger niet per se machteloos staat tegenover grote bedrijven, zelfs niet tegen een reus als Google. Of Kelder en Vayne ook financiële genoegdoening krijgen, moet nog blijken.

De meest in het oog springende zaak is die van Kelder. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat Google te weinig heeft gedaan om nepadvertenties met de beeltenis van de journalist en presentator te weren. De advertenties leidden naar websites van bitcoinfraudeurs.

Pure advertentiefraude op websites

Kelders gezicht werd misbruikt en daarom stapte hij in 2022 naar de rechter, samen met andere bekende Nederlanders wier beeltenissen in nepberichten prijkten. Pure advertentiefraude, vond Kelder.

Maar de Amsterdamse rechtbank vond dat niet techbedrijven als Google aansprakelijk waren voor nepadvertenties, maar de adverteerders. Precies de redenering van Google: het ziet zichzelf slechts als doorgeefluik, terwijl het veel meer is. Namelijk een platform.

Het gerechtshof is het eens met Kelder, die de zaak aanvankelijk had aangespannen met Arjen Lubach, Willem Middelkoop en Alexander Klöpping, maar het hoger beroep in zijn eentje deed. Google dient volgens het hof te controleren wat adverteerders aanbieden. Hoeveel Google moet betalen aan Kelder, zal blijken in een latere procedure.

‘Ik wilde een streep trekken, niet alleen namens alle misbruikte bekende mensen, maar zeker ook voor de slachtoffers die in al die miljoenen nepadvertenties zijn getuind en soms al hun spaargeld verloren,’ schreef Kelder in een persbericht.

Stilleggen certificatenhandel kostte Vayne zijn pensioen

Jan Vayne nam het op tegen de Triodos Bank. Daar had hij in 2011 op advies van zijn bankadviseur certificaten gekocht om zich van een pensioen te verzekeren. In de coronacrisis legde Triodos de handel in de certificaten stil. Bij hervatting van de handel bleken ze fors in waarde gedaald. De Rechtbank Midden-Nederland bepaalde dat de bank de pianist niet goed had voorgelicht. Over een eventuele schadevergoeding volgt nog een procedure.

Intussen worden twee massaclaims voorbereid en lopen er zeker vijfhonderd rechtszaken tegen de bank in verschillende landen, waaronder Spanje en België.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Carla Joosten
Ze is politiek redacteur in Den Haag en schrijft ook over media, de veranderende positie van de vrouw en covert het koningshuis.
Lees meer
Carla Joosten