Vastelaovesleedjes Konkoer: een reportage vanaf het Limburgse songfestival

14 februari 2024Leestijd: 3 minuten

Op de finale van het 48e Limburgse songfestival LVK lopen bijna achtduizend bezoekers alvast warm voor het carnavalsfeest. EW was erbij.

Een kilometer lang voert een lichtpad vanaf station Maastricht Noord naar het duister aan de stadsrand. De winterse stilte van Buitenplaats Vaeshartelt wordt deze vrijdag ruw verstoord door opgewonden stemmen van achtduizend Limburgers, uitgedost in felle kleuren, malle hoofddeksels, schmink en glitters, van top tot teen. Sommigen zijn al een half jaar ­geleden begonnen met het naaien van hun kostuum.

Op het chique landgoed is een complex van tenten en portakabins gebouwd. Zelfs toen 25 centimeter sneeuw de rijplaten op het gazon onzichtbaar en onbegaanbaar maakte, gingen de klussers van de Sjeng Kraft Kompenei door. Net op tijd waren ze klaar: een tijdelijke concertzaal, van alle gemakken voorzien, bedoeld voor de finale van het jaarlijkse carnavalssongfestival: het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer, oftewel: LVK.

Limburgs grootste cultuurgoed

Sinds de eerste in 1977 is dit de 48ste keer. Net als bij Eurovisie bepaalt de herkomst van de winnende act in principe waar de volgende finale is, maar in 2024 is het een eeuw geleden dat de iconische componist en accordeonist Sjeng Kraft werd geboren. De naar hem vernoemde Kompenei spant zich in ‘voor het behoud van het authentieke en kwalitatieve Limburgse carnavalslied en Limburgs grootste cultuurgoed, de vastelaovend’, meldt LVK. En dus werd het dit jaar Maastricht.

Van het startschot op de ‘elfde van de elfde’, via de halve finales en de eindsprint van het liedjesconcours, tot en met het carnavalsfeest zelf: het Limburgse lied klinkt luid deze maanden.

Beppie Kraft, levende legende

Sjengs dochter Beppie Kraft, inmiddels 77 jaar, is de levende legende van de Maastrichtse muziekwereld. Als pauzenummer weet ze deze avond de zaal tot in de hoeken te beroeren. De andere pauze wordt gevuld door de jonge John Tana. Die maakte afgelopen ­jaren naam met schmierende varianten op Franse chansons (Boursin, Foie gras) voorzien van grappige Limburgse teksten die iedereen meezingt.

In de reusachtige tent tappen vrijwilligers duizenden liters pils, al dan niet gezoet met een scheut (’ne sjoes) of een halfom met donker bier (‘oud bruin’). De camerakranen en drones van televisiezender L1 – in deze tijd van het jaar: L11 – brengen de finale live in beeld.

Een luid boegeroep vult de zaal

Veel finalisten zijn vaste gast op het LVK. De winnaar van 2023, broer en zus Pruuf Mar, gooien ook vanavond hoge ogen met Nog nie te laat. Dat lied begint als een gevoelige ballade. Uitzonderlijk, want zelfs in het schone Limburg blijven de carnavalshits vaak hangen in hoempapa en kroegcliché. Een vrolijke, actuele uitzondering is Woke mèt ’n zachte G van Plekbend uit Arensgenhout: ‘Nae, de zuus hie gein grenseuversjreidend gedraag/ Want gluif mer, veer blieve in Limburg die daag!’

Alleen bij de puntentelling is de goede sfeer even weg. De winnaar is niet publieksfavoriet Ik wooj nie gaon van Van Lieshout & Arts uit Venray, maar het duo Spik en Span uit Susteren, met de enkellaagse stamper Vastenach! Een luid boegeroep vult de zaal en is ook goed te horen voor de kijkers thuis. ‘Dit gebeurt normaal nooit,’ zegt vaste bezoeker Rosalie van der Broeck (24) enigszins beteuterd. ‘De punten van de vakjury wegen te zwaar en de keuze sluit ook niet goed aan bij de smaak van het publiek. De liedjes uit Venray zijn beter, dat vindt iedereen.’ Waar Van der Broeck zelf vandaan komt? ‘Venray natuurlijk!’ Gelukkig krijgt het aanstekelijke Noeëts mèr vergaete, van plaatsgenoten Björn & Mieke, de tweede plaats. En derde is Pruuf Mar uit Yssel­steyn, een dorp in de gemeente Venray.

Ondanks het gemor gaan de bezoekers niet minder vrolijk naar huis. Vol verwachting op weg naar vastenavond.