Omtzigt leende auto Plasterk om formatie op te blazen

14 februari 2024Leestijd: 2 minuten

Pieter Omtzigt (NSC) leende op 6 februari de dienstauto van informateur Roland Plasterk (PvdA) om diens coalitiepogingen op te blazen. Dit vertelde Plasterk woensdag in de Tweede Kamer. De afgedankte kabinetsinformateur deed er luchtig over, maar duidelijk was dat hij zich door Omtzigt belazerd voelt.

Omtzigt had die dinsdag een afspraak met drie journalisten in het Haagse Bastionhotel. De NSC-leider informeerde de verslaggevers van de NOS, het AD en de Volkskrant dat hij een punt zette achter de besprekingen met PVV, VVD en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Omtzigt verzuimde om informateur Plasterk en de leiders van de drie partijen op de hoogte te stellen. Die kregen het nieuws via de media opgediend: die dag om kwart over 7 lekte via de NOS uit dat Omtzigt de formatie had afgeblazen. In Den Haag geldt het als onbehoorlijk als politici elkaar via de media voor voldongen feiten plaatsen. Zij informeren elkaar dan telefonisch, ‘zodat je het nieuws niet via de media hoeft te vernemen’. Omtzigt negeerde deze norm.

Nadat het nieuws uitlekte, stuurde Omtzigt een haastig appje aan Plasterk, Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB). Omtzigts handelwijze leidde tot veel ergernis bij zijn (voormalige) gesprekspartners. Van der Plas voelde zich ‘geschoffeerd’. Omtzigt erkende later dat hij zich ‘niet chic’ had gedragen door eerst naar de media te lopen en dan pas zijn gesprekspartners te informeren.

Het bleek allemaal nog erger

Informateur Plasterk had zich nog niet over Omtzigts gedrag uitgelaten. Maar toen hem daar in het Kamerdebat van woensdag naar werd gevraagd, nam hij geen blad voor de mond. Het bleek allemaal nog veel erger te zijn.

Plasterk vertelde dat Omtzigt hem die dinsdag had gevraagd zijn auto te mogen lenen – informateurs hebben de beschikking over een tijdelijke dienstauto met chauffeur. Omtzigt zei dat hij haast had en snel naar een afspraak moest in het Bastionhotel in Den Haag. Wat voor soort afspraak het was, vertelde Omtzigt niet. Plasterk vroeg er ook niet naar. In het belang van de goede verhoudingen en de kabinetsvorming, was Plasterk de NSC-leider terwille en leende hem het voertuig.

‘Ik wist toen nog niet wat hij in dat hotel ging doen,’ vertelde Plasterk. Pas later drong het tot hem door dat Omtzigt de auto nodig had om in dat hotel met de media af te spreken, en op die manier Plasterks pogingen tot coalitievorming te torpederen.

Kamerleden reageerden met ontzetting op de ontboezeming van Plasterk. Hoofdschuddend constateerden zij dat Plasterk reden had zich door Omtzigt bedrogen te voelen. Rob Jetten (D66) vroeg de gewezen informateur of het werkelijk zo gegaan was. Dit was toch onvoorstelbaar? Plasterk herhaalde zijn lezing van de toedracht.