Boerenprotesten steeds opgefokter: tractors omsingelen Europese Raad

26 februari 2024Leestijd: 2 minuten
Honderden tractors hebben de Europese ministers van Landbouw omsingeld. Foto: John Thys/AFP

Heftige taferelen in Brussel, waar honderden tractors de Europese ministers van Landbouw hebben omsingeld. De boerenprotesten worden steeds grimmiger.

Brussel is gehuld in wolken traangas. Deze regenachtige maandag 26 februari zijn zo’n negenhonderd boeren op hun tractors en met andere landbouwvoertuigen naar de Europese hoofdstad getrokken om opnieuw met hun claxons luid en duidelijk hun onvrede over het landbouwbeleid te vertolken.

Terwijl in het gebouw van de Europese Raad de landbouwministers vergaderen over mogelijkheden om op korte en middellange termijn het werkende leven van de boeren makkelijker te maken, wordt het buiten steeds grimmiger.

Inmiddels hebben tractors ook de toegangswegen tot het Brusselse vliegveld in Zaventem geblokkeerd.

Tractors van tegenwoordig zijn heuse moordwapens

Opgefokte, vaak jonge boeren, deinzen er niet voor terug om in de Brusselse Europese wijk hun tractors als wapen te gebruiken waarmee ze door de linies kunnen komen, die de Belgische mobiele eenheid heeft opgeworpen.

Wie bij een tractor nog denkt aan een pruttelend geval met een rond bord achterop dat de maximumsnelheid ‘16’ aangeeft, heeft niet goed opgelet. De tractors zijn gevaarten waarvan de wielen alleen al manshoog zijn. Hun maximumsnelheid is eerder 60 dan 16. Het zijn heuse moordwapens.

Vanaf het Jean Reyplein achter de Europese Raad rijdt een tractor, begeleid door knallen van rotjes, hard in op de stellingen van de mobiele eenheid, toegejuicht door andere boeren, vaak met een sjaal voor neus en mond. De ME heeft op de barricaden weinig andere middelen over dan grote hoeveelheden traangas in de richting van de tractor en de toeschouwende boeren te schieten. De tractor bindt in, maar de vraag is hoe lang de ME het fort veilig kan houden. De flesjes bier gaan al vroeg rond. De opgefokte sfeer zal alleen maar toenemen.

Er hangt hooliganeske agressie in de regenlucht

Een maand geleden protesteerden de boeren ook al toen de regeringsleiders samen kwamen in Brussel. Ze kwamen toen niet in nabijheid van de gebouwen van de Raad en de sfeer was gemoedelijker. Nu hangt er hooliganeske agressie in de regenlucht.

Ondanks recente toezeggingen van de Europese Commissie op het gebied van pesticidegebruik en de verplichting om 4 procent van het land braak te laten liggen, blijven de boeren boos en gefrustreerd.

Mercosur-handelsakkoord is struikelsteen

Voor de Belgische en Franse boeren is een eventueel Mercosur-handelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen een struikelsteen. Die landen zouden vlees naar de Europese Unie kunnen exporteren dat niet aan de strenge EU-eisen hoeft te voldoen, die de Europese boeren wel moeten respecteren (zoals gebruik van pesticiden en hormonen). Maar in andere lidstaten spelen weer andere problemen. De website Politico maakte daarvan een beknopt overzicht.

Die veelheid aan klachten en protesten vraagt deze maandag om een Houdini-act van de omsingelde ministers, onder wie de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema (CU). En dan is het maar de vraag of de eventuele tegemoetkomingen überhaupt de oren van de boze toeterende boeren zullen bereiken.

René van Rijckevorsel
René van Rijckevorsel (1961) is sinds 1 augustus 2021 correspondent van EW in Brussel. Daarvoor was hij 20 jaar lang adjunct-hoofdredacteur.
Lees meer
René van Rijckevorsel