Zondebokken van 2023: Dragqueens

15 december 2023Leestijd: 2 minuten
2

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar? Vandaag de eerste groep zondebokken: Dragqueens.

Mikpunt radicaal-rechts

Of de incidenten de jaaroverzichten zullen halen, is onzeker. Toch was het een terugkerend verschijnsel in 2023: ophef over dragqueens, mannen die zich als glamourvrouwen presenteren. Vooral als de dragqueen voorleest aan kinderen op school of in de bieb – een verschijnsel dat dit jaar tot bloei lijkt te zijn gekomen.

Met een heftigheid die doet denken aan de ‘pedoprotesten’ van weleer, trokken deze voorleessessies in 2023 het vuur van radicaal-rechts, dat zich naar eigen zeggen verzet tegen de ‘seksuele indoctrinatie’ van kinderen. Er waren demonstraties en ook telefonische bedreigingen.

In Leiden moest de burgemeester in september een noodverordening afkondigen rond een bibliotheek in het centrum uit ‘ernstige vrees voor een ernstige verstoring van de openbare orde’. En dat wegens een als vrouw verklede man – ‘Dina Diamond’ – die kinderen kwam voorlezen ter gelegenheid van de eerste Pride Leiden. De sfeer was onder meer bekwaam opgehitst door Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren,die op X aankondigde te zullen gaan protesteren.

Wat Zwarte Piet is voor radicaal-links, is de dragqueen voor radicaal-rechts, zoveel is wel duidelijk. Arme kinderen.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.