Zondebokken van 2023: De Joden

15 december 2023Leestijd: 1 minuut
header (1500 x 1000 px) (2)

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar? Vandaag: De Joden.

Ze vroegen er zelf om

In de weken na het door Hamas aangerichte bloedbad van ‘zwarte Sabbat’ 7 oktober deden veel demonstranten in de straten erg hun best om maar vooral pro-Palestijns over te komen, en niet anti-Israëlisch, laat staan anti-Joods. Dat lukte niet altijd even goed.

Maar degene die het opzichtigst uit de bocht vloog, was verrassend genoeg Johan Derksen van het aan controverse verslaafde ­tv-programma Vandaag Inside. ‘We moeten ook niet vergeten dat de Joden er ook wel een beetje om gevraagd hebben,’ zei hij. ‘Die Palestijnen zijn echt als honden behandeld.’

Grote verontwaardiging was zijn deel, tot aan de Tweede Kamer toe. Nieuw was dat Derksens uitspraak ook heel slecht viel bij het doorgaans trouwste deel van zijn fans, die zijn eerdere, ook weinig verheffende uitspraken (‘grap’) over bijvoorbeeld rapper-activist Akwasi schitterend vonden.

Excuses zijn niet Derksens stijl. Die kwamen er dan ook niet. Wel zei hij later de Israëlische regering te hebben bedoeld.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.