Martin Bosma (PVV) verkozen tot Kamervoorzitter

14 december 2023Leestijd: 1 minuut
Martin Bosma (PVV) nieuwe voorzitter Tweede Kamer. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Martin Bosma (PVV) is verkozen tot de dertiende naoorlogse voorzitter van de Tweede Kamer. Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) werd in een anonieme stemming verslagen met 75 stemmen tegen 66 stemmen.

Bosma lost Roelien Kamminga (VVD) af, die als presidiumlid het voorzitterschap waarnam na het afscheid van Vera Bergkamp (D66). Bosma (PVV) en Van der Lee (GroenLinks-PvdA) zijn eveneens lid van het presidium van de Tweede Kamer.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na de eerste stemming was nog geen meerderheid bereikt. Er waren 145 geldige stemmen uitgebracht en drie ongeldige. Bosma kreeg 71 stemmen, Van der Lee 61, Kamminga twaalf en Raymond de Roon (PVV) één.

Bosma is dertiende Kamervoorzitter

Martin Bosma is de dertiende naoorlogse Tweede Kamervoorzitter. Leonardus Gerardus Kortenhorst (KVP) diende het langst, van 12 augustus 1948 tot zijn sterfdag op 13 januari 1963. Naast Kortenhorsts recordtermijn van 5.267 dagen, dienden ook Dick Dolman (3.712 dagen) en Frans-Joseph van Thiel (3.599 dagen) langer dan tien jaar als Kamervoorzitter.

Procedure

Alleen Kamerleden kunnen verkozen worden tot voorzitter, anders dan bijvoorbeeld in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Tweede Kamervoorzitters blijven lid van de Tweede Kamer. Niet alleen vooraf vastgestelde kandidaten, maar alle Kamerleden zijn verkiesbaar.

Mocht er in de eerste twee ronden geen meerderheid zijn voor een kandidaat, komt er een derde stemronde met de vier hoogst scorende kandidaten. Bij gelijke stand volgt een vierde ronde met de twee hoogst scorende kandidaten. Mocht bij deze laatste stemming nog steeds een gelijke stand ontstaan, dan beslist het lot.