Wilders beweert dat Jordanië eigenlijk Palestina is: wat bedoelt hij?

26 november 2023Leestijd: 2 minuten
Demonstratie voor de Palestijnen in Amman, Jordanië. Foto: Khalil MAZRAAWI / AFP

Arabische landen zijn boos op Geert Wilders: de PVV-leider vindt een Palestijnse staat niet nodig, omdat Jordanië al Palestina zou zijn. Wat bedoelt Wilders?

Na de verkiezingsoverwinning van de PVV op woensdag 22 november haalden Jordanië, de Palestijnse Autoriteit en de Arabische Liga uit naar Wilders, die volgens deze landen vindt dat de Palestijnen moeten verhuizen naar Jordanië. In haar programma noemt de PVV Jordanië ‘de enige echte Palestijnse staat’.

In een telefoongesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) hekelde de Jordaanse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken ‘de racistische standpunten van de extremistische parlementariër Geert Wilders, die het onvervreemdbare recht van het Palestijnse volk op hun vrijheid en hun staat ontkent’. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Op X sprak de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag van ‘onverantwoordelijke uitspraken door de Nederlandse parlementariër Geert Wilders, die oproept tot het verplaatsen van het Palestijnse volk naar Jordanië, wat wordt beschouwd als inmenging in de interne aangelegenheden van het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië’.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Is Jordanië Palestina? Volgens Wilders wel

In het PVV-verkiezingsprogramma staat: ‘De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah bij de corrupte Palestijnse Autoriteit wordt onmiddellijk gesloten. Nederland heeft immers al een ambassade in Amman, de hoofdstad van de enige echte Palestijnse staat: Jordanië.’

In een reactie op X herhaalde Wilders zaterdagavond zijn standpunt:

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vermoedelijk doelt Wilders op de verdeling van het mandaatgebied Palestina. Dat was nooit een land, maar een landstreek die na de val van het Ottomaanse Rijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) door de Volkenbond – de voorloper van de Verenigde Naties – werd toegewezen aan de Britten. Het huidige Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever vormen daarvan maar 23 procent. De rest van Palestina (77 procent) doopte het Verenigd Koninkrijk in 1923 om tot Trans­jordanië.

Lees ook: Is ‘Palestina’ afgepakt door Israël? Dit zijn de feiten

Na de Arabisch-Israëlische oorlog (1948-1949) – waarbij Israël werd aangevallen door Egypte, Irak, Syrië en Transjordanië – bezette dat laatste land de huidige Westelijke Jordaanoever, destijds Cisjordanië genoemd. Kort na de oorlog werd Transjordanië hernoemd tot Jordanië.