Waar komen de aanstaande Kamerleden vandaan?

17 november 2023Leestijd: 2 minuten
EW-kaart met alle nationale kandidaten per partij per provincie. Foto: Samuel Vandeputte

Aandacht voor achtergestelde regio’s is een kernthema in de campagne voor de verkiezingen van 22 november. EW bracht  alle kandidaten per provincie in kaart. Welke kandidaten wonen in welke provincie? Bekijk het hier.

Het thema tekende de Provinciale Statenverkiezingen in maart, en ook deze Tweede Kamerverkiezingen neemt ‘de regio’ een prominente plaats in. Sowieso kijken stemmers vaak naar waar kandidaten vandaan komen. De band met de eigen regio is voor 15 procent van alle voorkeursstemmers de belangrijkste reden om op een andere kandidaat dan de lijsttrekker te stemmen, meldt Trouw.

Lees ook: Van regiotoets tot kansen-agenda: dit willen de partijen met ‘de regio’

Noord-Brabant minst vertegenwoordigd, Flevoland het meest

Waar komen de Kamerkandidaten vandaan? Onderzoek van EW wijst uit dat Noord-Brabant het slechtst is vertegenwoordigd: de provincie herbergt 14,75 procent van de Nederlandse bevolking, maar wordt door slechts 9,19 procent van de kandidaten vertegenwoordigd. Ook Gelderland, Overijssel en Limburg worden ondervertegenwoordigd.

Flevoland wordt juist fors oververtegenwoordigd. De kandidatenlijsten tellen 41,37 procent meer Flevolanders dan valt te verwachten op basis van het inwonertal. Ook Utrecht (25,29 procent meer dan verwacht) en Zeeland (23,64 procent) kunnen op flink meer potentiële vertegenwoordigers rekenen. Wel staan veel kandidaten op onverkiesbare plekken.

Bekijk de kandidaten per partij per provincie

Veel partijen proberen te zorgen voor regionale spreiding op hun kieslijsten. Dit lukt niet alle partijen even goed. Selecteer in de kaart hieronder een partij om te zien uit welke provincies haar kandidaten komen. Klik op de provincies om per gebied te zien welke kandidaten een partij levert.

Verantwoording

In de tabel ‘Totaal aantal kandidaten per provincie’ zijn alleen kandidaten meegenomen die in alle twintig kieskringen verkiesbaar zijn. De gegevens van de kandidaten zijn verstrekt door de Kiesraad. Het inwonertal per provincie is gebaseerd op cijfers (1 september 2022) van het Centraal Planbureau.

 

De kaart ‘Kandidaten per provincie’ is gemaakt op basis van gegevens over kandidaten van partijen die in alle twintig kieskringen deelnemen. Deze gegevens zijn verstrekt door de Kiesraad. Regionale lijstduwers – die niet in elke kieskring op de lijst staan – worden niet meegerekend.