Premium Lock Frank Huisman: ‘We eisen medische zorg tot we erbij neervallen’

22 november 2023Leestijd: 9 minuten
Geneeskundig historicus Frank Huisman. Foto: Roger Dohmen

Geneeskundig historicus Frank Huisman (67) over quacksalvers, fouten in de corona-aanpak en oplossingen voor het zorginfarct. ‘Het enige wat gaat helpen, is een verandering van mentaliteit.’

Volgens de vader van Frank Huisman had iedereen in het gezin ‘een tik van de molen’ gehad. ‘Ik kom uit een medisch nest. Mijn vader was huisarts en later geriater, moeder fysiotherapeut, en bijna alle kinderen belandden ook in een medisch beroep. Mijn broer is huisarts. Een zus is verpleegkundige, een andere is verloskundige. Weer een andere is nurse practitioner.’

Alleen Frank koos een ander pad. Het buitenbeentje ging in Groningen geschie­denis en culturele antropologie studeren. In zijn vakgebied richtte hij zijn blik dan wel weer op de geneeskunde, al was daar enig toeval voor nodig.

‘Ik wilde mijn scriptie schrijven over tovenarij en hekserij in de zestiende eeuw in Groningen. Maar na me twee maanden te hebben ingelezen, stuitte ik op een scriptie met precies dat onderwerp. De literatuur die ik had gelezen, zat wel op het spoor van de geneeskunde, en dat vakgebied interesseerde me. Zo kwam ik alsnog bij dat onderwerp terecht.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw