CDA-lijsttrekker Bontenbal bepleit maatschappelijke dienstplicht nieuwkomers

17 november 2023Leestijd: 2 minuten
Henri Bontenbal. Foto: Werry Crone

Wie nieuw is in Nederland, moet eerst meedoen bij een maatschappelijke organisatie. Dat zegt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in gesprek met EW.

Bontenbal uit scherpe kritiek op de integratie-aanpak van de afgelopen decennia. Hij maakt zich zorgen om veel plaatsen waar het ‘sociaal weefsel’ kapot is. Bontenbal bepleit een hardere integratie-aanpak, waarbij migranten sneller de taal leren.

Idee Bontenbal staat niet verkiezingsprogramma CDA

Het idee van Bontenbal staat niet in het CDA-verkiezingsprogramma. In het interview met EW zegt hij: ‘Misschien moet je zeggen: wij als CDA hebben een verhaal over maatschappelijke dienstplicht. Nou, dat trekken we door naar mensen die hier nieuw komen. Laat ze een jaar, laat ze een half jaar meedoen in een maatschappelijke organisatie. Ik denk dat we hun daarmee een enorm cadeau doen.’

De CDA-lijsttrekker groeide op in Rotterdam-Zuid. Daar zag hij hoe de komst van immigranten de volksbuurten veranderden en wat dat met de inwoners deed. ‘Je ziet de bakker verdwijnen en vervolgens krijgen alle puien van de winkels in de straat en buurt waarin je woont Arabische tekens. Dat geeft vervreemding en pijn. Daar hebben linkse partijen het nooit over. Dat is dan racistisch. Maar ik heb daar gewoond. Ik snap dat mijn oude buurvrouw daar is vervreemd.’

Bontenbal heeft nauwelijks contact met Hoekstra

Bontenbal werd afgelopen zomer lijsttrekker van het CDA. Hij zit sinds 2021 voor die partij in de Tweede Kamer. De christen-democraten worstelen in de peilingen. Daar staan ze op zo’n 5 zetels. Indien dat aantal op 22 november wordt gehaald, zou dat een historisch dieptepunt zijn.

In gesprek met EW geeft Bontenbal aan nauwelijks contact te hebben met Wopke Hoekstra. Zijn voorganger verliet deze zomer Den Haag om Eurocommissaris in Brussel te worden. Voor advies loopt Bontenbal langs bij voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma.