Premium Lock Benjamin Moser: ‘Dit boek is een liefdesbrief aan Nederland’

02 november 2023Leestijd: 10 minuten
Benjamin Moser. Foto: Guido Benschop

Sinds 2002 woont Benjamin Moser (47) in Nederland. Vanaf dag één was hij betoverd door de kunst van de Gouden Eeuw. In De wereld op zijn kop deelt hij zijn liefde voor die tijd.

Benjamin Moser, lang, preppy hoornen bril, donker haar, heeft zijn nieuwe boek voor zich liggen. De wereld op zijn kop, heet het in het Nederlands. Het kwam oorspronkelijk uit in zijn moedertaal, Engels, en hij is net terug van een boekentoer door zijn geboorteland, de Verenigde Staten. ‘Ik ben een beetje wazig van de jetlag,’ zegt hij, maar daar is niet veel van te merken. Moser praat enthousiast over zijn tocht door de Gouden Eeuw.

Hij woont sinds zijn 25ste in Utrecht, in een oud huis in het centrum dat hij bewoont met schrijver Arthur Japin, voor wie hij naar Nederland kwam, en uitgever Lex Jansen. Moser schreef eerder twee biografieën: een van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector, die hem in één klap bekend maakte en waarmee hij haar werk bij veel vooral Amerikanen en Europeanen introduceerde, en een biografie van Susan Sontag, een van de bekendste intellectuele kopstukken in de Verenigde Staten.

Daarvoor kreeg hij de prestigieuze Pulitzer-prijs. Zijn enthousiasme over Lispector – in eigen land beroemd, maar daarbuiten niet – wilde hij graag met zo veel mogelijk mensen delen en dat wil hij met dit nieuwe boek ook. ‘Ik wil mensen een beetje enthousiasmeren voor de Nederlandse kunst. Dit boek is eigenlijk een liefdesbrief aan Nederland.’

Zijn moeder had een kinderboekenwinkel in zijn geboortestad Houston

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw