Premium Lock Richard van Oostenbrugge: ‘Ik ben geen wereldverbeteraar, ik ben een kok’

17 oktober 2023Leestijd: 10 minuten
Chef-kok Richard van Oostenbrugge. Foto: Friso Keuris

Chef-kok Richard van Oostenbrugge (48) gelooft niet dat hij, ondanks al zijn Michelin-sterren, veel talent heeft. ‘Een beetje dan. Toch is het vooral doorzettingsvermogen.’

Rond het middaguur is de brigade van Restaurant 212 druk met de voorbereidingen voor het diner. Grote gekookte aardappelen worden eerst in dikke plakken gesneden en daarna uitgehold. Chef-kok Richard van Oostenbrugge beaamt: die zijn voor het voorgerecht ‘Aardappel os à moelle’. Het ‘dunne aardappelrandje’ wordt straks gevuld met een gelei van gerookte sprot, en daarbovenop komen een tartaar van kalfsmerg en een lepel Imperial-kaviaar. De illusie: de aardappelschijf ziet er na de bereiding uit als een mergpijp. ‘Die je dus gewoon kunt eten.’

Diezelfde aardappel figureert in een gerecht dat – nu het truffelseizoen is begonnen – ook weer op de kaart staat en door Van Oostenbrugge ‘retesimpel’ wordt genoemd. Men neme een kip, die wordt in een vacuümzak gestoomd, vervolgens helemaal uitgeperst, waarna er een ‘pure, intense kippensoep’ overblijft. ‘De aardappels die in dat soepje gaan, zijn gevuld met een crème van Beemster-kaas. Die moet, als het ware, exploderen. Er gaat een beetje nootmuskaat over en flink wat witte Alba-truffel.’

Voor Van Oostenbrugge moet een gerecht logisch zijn

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw