Martin Sommer nieuwe columnist EW

06 oktober 2023Leestijd: 1 minuut
Martin Sommer. Foto: Guido Benschop

De historicus, journalist en schrijver Martin Sommer, die deze zomer afscheid nam van de Volkskrant, wordt columnist bij EW. Zijn eerste bijdrage, over de betutteling door de overheid, staat deze week in het blad. Zondag 8 oktober verschijnt de column online.

Arendo Joustra, hoofdredacteur EW: ‘We zijn erg blij dat Sommer voor ons gaat schrijven. Zijn observaties van de politieke cultuur zijn scherp, hij is erudiet, weet waaraan het schort bij de overheid, kijkt over de grens en hanteert net zo makkelijk een historisch perspectief.’

Columns Sommer weken geregeld af van toon de Volkskrant

Sommer (67) studeerde geschiedenis in Amsterdam en ging in 1987 bij de Volkskrant werken. Voor dat dagblad was hij onder meer correspondent in Frankrijk (1997-2002) en chef van de Haagse redactie. Tot zijn pensioen deze zomer schreef hij een dozijn jaar een veelgelezen politieke column in de zaterdagkrant, waarvan de inhoud geregeld afweek van de soms linkse toon van de commentaren in de Volkskrant.

 De Haarlemmer schreef een biografie over Volkskrant-hoofdredacteur Joop Lücker, Krantebeest. J.M. Lücker, triomf en tragiek van een courantier (1993). En de boeken Heimwee naar Frankrijk (2003), Dorp in Picardië (2004), Onder onderwijzers. En andere gemengde berichten (2006), Wat een held. Tien vaderlanders op een voetstuk (2012) en De kleine Tocqueville. Zonder burgers geen democratie (2019).