Premium Lock Geert Wilders: ‘Zonder de PVV is een strenger asielbeleid onmogelijk’

12 oktober 2023Leestijd: 9 minuten
PVV-leider Geert Wilders. Foto: Guido Benschop

PVV-leider Geert Wilders (60) staat voor zijn zesde Kamerverkiezingen en ijvert voor kabinetsdeelname. ‘We hebben geen breekpunten, maar we gaan niet naar het politieke midden.’

Achter hem hangt een groot schilderij van Winston Churchill. Geert Wilders wijst naar hem en zegt dat de Brit voor hem niet alleen een held is wegens zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, maar ook omdat hij in 1898 als luitenant vechtend in Sudan al de gewelddadige kant van de islam zag en er later ook over zou schrijven. ‘Daarvoor zou hij nu worden vervolgd.’

De politicus Wilders zal altijd verbonden blijven met zijn kritische houding tegenover de islam. ‘Ik heb niks tegen moslims,’ zegt hij als altijd. ‘Het gaat mij om de religie. En om de terreur. Ik heb er destijds met Ayaan Hirsi Ali een artikel over geschreven. Toen moesten de eerste aanslagen nog komen en kwam het dichtbij.’

Wilders is met zijn 25 jaar in het parlement een monument van standvastigheid. Bedreigd en gehard, zowel privé als professioneel levend in een bunker. Maar toen Kamervoorzitter Vera Bergkamp hem vorige maand in de grote PVV-fractiekamer, waar het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden op een schildersezel staat, een zilveren koetsje overhandigde, raakte hem dat. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat een heel mooi moment vond. Ik was jarig. Toen kwam ze daar en de fractie was er. Dat heeft ze heel aardig gedaan.’ Het koetsje is er voor iedere ‘zilveren’ Kamerbewoner.

De keiharde Wilders geëmotioneerd over een koetsje? ‘Ik had het zelf ook niet verwacht, maar het was wel zo. Het heeft toch wel iets speciaals. Als iemand 25 jaar bij Albert Heijn werkt en een zilveren horloge krijgt, vindt hij dat misschien ook heel leuk,’ zegt hij. ‘Het koetsje staat nu in de woonkamer in mijn safehouse.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geert Wilders vindt het leuk om de nestor te zijn van de Tweede Kamer

Geert Wilders (Venlo, 1963) begon als Kamerlid voor de VVD (1998) en vormde Groep Wilders in 2004, nu PVV. ­Verbrak gedoogcoalitie met CDA en VVD in 2012. Is toe aan zijn zesde Kamerverkiezingen als PVV-leider

Als SGP-leider Kees van der Staaij op 6 december de Tweede Kamer verlaat, is Wilders de nestor. De PVV-leider kreeg in de Kamer de lachers op zijn hand toen hij zei graag de rol van ‘staatsrechtelijk geweten’ van de Tweede Kamer te willen overnemen.’ Hij noemt het een ‘eretitel’ en vindt het leuk om de nestor te zijn.

‘Maar verwacht van mij geen spreekuur of zo. Ik ga ook geen commissie leiden die naar de Kamerregels kijkt. Ik ben een volksvertegenwoordiger. Voel me als een vis in het water in de Tweede Kamer en wil de regels wel kennen. Als je de procedures kent – manipuleren is een onsympathiek woord, maar als je met de regels kunt spelen, beheers je veel in de politiek. Ik geniet ervan om bij een debat iets voor elkaar te krijgen. Interrumperen, iets verzinnen.’

Krijgt de partij van Geert Wilders wel iets voor elkaar?

Hij begint er zelf over: iets voor elkaar krijgen. Krijgt hij wel iets voor elkaar? Een kwart eeuw in de Kamer, waarvan 17 jaar met een eigen partij, die twee jaar een kabinet gedoogde, maar er nooit in zat en al die jaren vergeefs streed voor een asielstop.

‘We hebben misschien nul macht, maar je ziet onze invloed. Partijen aan onze kant van het politieke spectrum durven geen heel ander beleid te voeren,’ zegt hij. ‘De VVD heeft sinds 2010 vijf bewindspersonen op immigratie gehad. En die hebben er een gigantische puinhoop van gemaakt. Daarom ben ik ook blij dat ze de deur naar ons openzetten, want zonder ons kunnen ze het gewoon niet. Ze sluiten coalities met partijen die geen strenger beleid willen. En het loopt uit de hand. De VVD ziet dat de kiezer iets anders wil. Die wil resultaten zien. De VVD ziet ook dat dit moeilijk over links gaat.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw