Alle stemwijzers op een rij

26 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
De online StemWijzer van ProDemos. Foto: ANP/Rob Engelaar

Met de verkiezingen in aantocht, zet EW de beschikbare stemhulpmiddelen onder elkaar. Bekijk hieronder elke stemwijzer die beschikbaar is, inclusief de links om die in te vullen.

StemWijzer

De StemWijzer van ProDemos begon in 1989 als boekje. Kiezers berekenden via citaten uit verkiezingsprogramma’s en een puntentabel welke partijen het best bij hen pasten. Daarna verschenen de StemWijzers op een floppydisc, en sinds 2002 op internet. Voor de verkiezingen van 2021 werd de StemWijzer bijna acht miljoen keer ingevuld. Via dertig stellingen uit de verkiezingsprogramma’s ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw voorkeuren.

Vul de StemWijzer in

Kieskompas

De stemwijzer van Kieskompas plaatst kiezers en partijen op een assenstelsel (links-rechts en conservatief-progressief) op basis van antwoorden op dertig stellingen. Zo ziet u welke partijen dicht bij u staan.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen: volg EW via Whatsapp

Vul het Kieskompas in

Stemmentracker

De Stemmentracker van ProDemos meet ‘met welke partij je meestemt’. De stemwijzer bestaat uit dertig stellingen, die gebaseerd zijn op stemmingen in de Tweede Kamer.

Vul de Stemmentracker in

Stemchecker

Ook de Stemchecker van De Volkskrant baseert zijn stellingen op stemmingen in de Tweede Kamer. De Stemchecker kijkt niet naar verkiezingsbeloftes, maar naar wat de partijen daadwerkelijk hebben gedaan, en geeft dus geen stemadvies.

Vul de Stemchecker in

Waaromkiesjij

Via de tool van Waaromkiesjij.nl is het mogelijk anoniem chatten met andere stemmers op basis van stellingen en partijvoorkeur. Waaromkiesjij.nl hoopt dat dit ‘politieke speeddaten’ stemmers helpt uit de eigen bubbel te breken.

Probeer Waaromkiesjij

Lijsttrekkerstool

Met de lijsttrekkerstool van de NOS kunt u op basis van filters zien welke lijsttrekker het best bij u aansluit. De filters zijn op basis van geslacht, leeftijd en stellingen uit de stemwijzer van ProDemos.

Vul de lijsttrekkerstool in

AD Kieswijzer

Bij de kieswijzer van het AD kunt u uw positie vastleggen met een schuifknop aan de hand van 25 stellingen. Daarna kunt u zien in hoeverre uw antwoorden met de standpunten van de partijen overeenstemmen.

Vul de kieswijzer van het AD in

Het KiesHart

Het KiesHart van tv-programma Hart van Nederland (SBS 6) vergelijkt aan de hand van dertig stellingen uw persoonlijkheid met die van de politici. Het KiesHart geeft geen stemadvies, maar ‘laat zien dat volksvertegenwoordigers als mens op ons kunnen lijken’. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas.

Vul het KiesHart in

OpenVerkiezingen.nl

Op OpenVerkiezingen.nl kunt u zelf partijen selecteren en stellingen invoeren, die vervolgens doormiddel van kunstmatige intelligentie worden geanalyseerd. Zo hoeft u de verkiezingsprogramma’s niet zelf door te spitten.

Vul het stemhulpmiddel van Openverkiezingen.nl in

Technologie Kieswijzer

De Technologie Kieswijzer besteedt aandacht aan de kansen en bedreigingen van de digitalisering. Na het invullen van zeventien vragen ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw antwoorden. Dit stemwijzer is ontwikkeld door Het Nieuwe Kiezen, in opdracht van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Vul de Technologie Kieswijzer in

Duurzame Kieswijzer

De Duurzame Kieswijzer van Vanaf Hier, een initiatief van ASN Bank, analyseert de standpunten rond duurzaamheid van politieke partijen. Het stemhulpmiddel vergelijkt in zestien stellingen negen partijen die op minstens vijf zetels gepeild worden.

Bekijk de Duurzame Kieswijzer

Klimaat- en EnergieKieskompas

Het Klimaat- en EnergieKieskompas vergelijkt de groene standpunten van de partijen. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Gasunie, Energie Beheer Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Vul het Klimaat- en EnergieKieskompas in

ZorgKieskompas

Het ZorgKieskompas vergelijkt de zorgstandpunten van de partijen. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Actiz en Zorgverzekeraars Nederland.

Vul het ZorgKieskompas in

WoonKieskompas

Het WoonKieskompas vergelijkt de woonstandpunten van de partijen. Dit stemhulpmiddel is ontwikkeld door Kieskompas op initiatief van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (de vereniging van woningcorporaties).

Vul het WoonKieskompas in

Jongeren Kieswijzer

De Jongeren Kieswijzer van IZI Solutions, NJR en FNV Young & United zet de partijen naast elkaar op basis van thema’s die voor jongeren belangrijk zijn.

Vul de Jongeren Kieswijzer in

Kieswijzer Lopen

De Kieswijzer Lopen van Wandelnet beoordeelt de verkiezingsprogramma’s op verschillende factoren die te maken hebben met de wandelvriendelijkheid van Nederland.

Bekijk de Kieswijzer Lopen

Stem op een Vrouw Stemhulp

De stemhulp van Stichting Stem op een Vrouw biedt een overzicht van de vrouwen op de kandidatenlijsten van politieke partijen. Dit stemhulpmiddel helpt u slimmer te stemmen op vrouwen die op een niet-verkiesbare plaats op de lijst staan.

De stemhulp van Stem op een Vrouw bekijken

Stem op een Jongere Stemtool

De stemtool van Stem op een Jongere biedt een overzicht van jongeren op de kandidatenlijsten van politieke partijen. Dit stemhulpmiddel helpt u slimmer te stemmen op jongeren die op een niet-verkiesbare plaats op de lijst staan.

De stemtool van Stem op een Jongere bekijken

Rainbowvote.nu

Rainbowvote.nu van COC Nederland biedt een overzicht van hoe partijen over lhbti+kwesties denken. Naast een overzicht van partijstandpunten, wordt ook het stemgedrag van partijen op een rij gezet en worden regenboogkandidaten gepresenteerd.

Bekijk rainbowvote.nu

Young Voice

Young Voice van ProDemos is een stemwijzer voor jongeren, een groep die minder vaak stemt. Je selecteert minimaal vier onderwerpen die je belangrijk vindt. Per onderwerp zijn er vijf stellingen, die met korte video’s worden ingeleid.

Vul de stemwijzer van Young Voice in