Hoe vrouwelijke politici het Binnenhof opfleuren met hun kledingkeuze

13 september 2023Leestijd: 2 minuten
V.l.n.r.: Lilian Marijnissen (SP), Gunay Uslu (D66) en Dilan Yesilgöz (VVD). Foto's: ANP

Vrouwelijke politici fleuren het Binnenhof op met hun kledingkeuze: stoere outfits in alle kleuren.

Kleding doet ertoe. Niet voor niets besteden ambitieuze politici – mannen en vrouwen – er veel aandacht aan. Adviseurs bekommeren zich om snit, stof en pasvorm. Van een weinig elegante, typisch Nederlandse man veranderde premier Mark Rutte (VVD) erdoor in een slanke verschijning in Italiaanse maatpakken.

Op één ding waren politici tot voor kort amper te betrappen: kleur. Onvergetelijk is de foto van mannelijke Kamerleden die rond de Kamervoorzitter samendrommen en allemaal in dezelfde kleur blauw zijn gestoken. Het kobaltblauw dat net in de mode was.

Opvallende pakken met stuk voor stuk spetterende kleuren

De laatste tijd zijn het de vrouwen in de politiek die de aandacht trekken en wel doordat ze stuk voor stuk spetterende kleuren dragen. Opvallende pakken die heus al langer verkrijgbaar waren, maar pas de afgelopen jaren overal opdoken, en dus ook in Den Haag.

Het was voormalig Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) die eens zei dat ze graag een felle kleur droeg. Zo viel ze als een van de weinige vrouwen altijd op tussen de vele mannen. Ook in de bestuurskamers van het bedrijfsleven, waar Wortmann later terechtkwam, passen zelfbewuste vrouwen die strategie toe. Van fuchsia tot helblauw en van dieppaars tot felrood.

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken verscheen afgelopen jaar vaak in een pak in plaats van een nauwsluitende – ook al kleurrijke – jurk. In een pak sleepte ze samen met pakkendrager Jesse Klaver de samensmelting met GroenLinks door beider partijen. Een pak straalt daadkracht uit. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bleef, gehuld in gelijksoortige jasjes, maar altijd weer in een andere kleur, zestien jaar aan de macht.