Den Haag: de Indische hoofdstad van de wereld

07 september 2023Leestijd: 3 minuten
In het culturele programma van de Tong Tong Fair onder meer de muziek- en dansgroep Sumbar Talenta uit West-Sumatra. Foto: Peter Hilz

De Tong Tong Fair staat stil bij de slavernij in een ver verleden in Indië. Gelukkig biedt het Haagse festival ook Indorock en lekker eten.

Nee, hè, niet ook hier weer. Dat zal de gedachte zijn van tal van bezoekers bij het betreden van de Tong Tong Fair. Het eerste wat zij zien in de grote tent op het Malieveld in Den Haag, is namelijk een bord met de kop ‘Onteigend’ en een tekst die aandacht vraagt voor een ‘pijnlijk verleden’. De bijbehorende expositie behandelt het lot van ‘tot slaaf gemaakten’ in Nederlands-Indië.

Terwijl het vroeger zo’n ­gezellig evenement was. De Tong Tong Fair is een voortzetting van een festival dat bekend werd onder de naam Pasar Malam Besar (Maleis voor ‘grote avondmarkt’). Doel was het in ere houden van de Indische cultuur. Uiteraard werd in 1959 voor het eerste festijn Den Haag als locatie gekozen. Daar hadden zich immers veel Indische Nederlanders gevestigd. Tal van restaurants in de residentie herinneren nog aan deze culinair verrijkende immigratie. Door toedoen van de Nederlandse minister-president komen zelfs buitenlandse staatshoofden er nog weleens gado gado eten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook een Limburgse dragqueen staat op het programma

De nieuwe, in 2009 geïntroduceerde naam toonde het verlangen naar verjonging en verbreding. De Tong Tong Fair wordt nu gepresenteerd als een opwindende cocktail van Oost en West in de ‘Indische hoofdstad van de wereld’. De bekende gezichten ontbreken niet. Wieteke van Dort, ondanks haar tachtig levensjaren nog heel vitaal, treedt opnieuw op als Tante Lien. En de schrijfster Marion Bloem, ondanks haar 71 levensjaren nog verbluffend mooi, leest voor uit eigen werk. Verrassender is het optreden van Queen Gigi Love, een dragqueen uit Limburg. Waarom hij/zij op het programma staat, is niet helemaal duidelijk.

De aangeprezen waar is divers. Bij de standjes zijn volop kroepoek en sambal te koop, maar ‘gezondheidsstenen’ worden eveneens aangeboden. Amethist schijnt te helpen tegen migraine en toermalijn tegen depressiviteit.

Bejaarde rockers laten het publiek dansen

Jan van Zanen mag vanmiddag het festival openen. De burgemeester van Den Haag heeft de pech dat hij eerst moet luisteren naar een klaagzang van directeur Siem Boon, die het enorm betreurt dat haar evenement is verplaatst van mei naar september. Vervolgens klinkt gepingel van een gitarist die een langdradig instrumentaal nummer van zijn hand Serenade aan de vrijheidsstrijder heeft genoemd. Daarna pas kan Van Zanen plichtmatig van papier oplezen dat Den Haag het bijzonder waardevol acht dat onderzoek wordt verricht naar het slavernijverleden.

Gelukkig valt er ook genoeg te genieten. Van Indorock bijvoorbeeld. Sommige voetjes gaan van de vloer als de Hurricane Rollers weer eens laten horen dat Indo’s swingender klanken kunnen voortbrengen dan het getokkel van krontjongmusici. Bij het afstellen van het geluidsvolume lijken de bejaarde rockers rekening te hebben gehouden met het feit dat niet alle toehoorders meer even scherp van gehoor zijn.

Liefde voor het oude Indië gaat door de maag

Maar het meest warm loopt het publiek traditiegetrouw voor het eten. De keus is groot. Bij de Saté Bar jagen ze er tijdens het festival (dat tot en met 10 september duurt) 1.200 tot 1.500 kilo vlees doorheen en bij Waroeng Padang Lapek serveren gehoofddoekte meisjes glimlachend 100 procent halal lekkernijen uit Sumatra. Bij Warung Tamalinda houdt de 82-jarige Luc Leihitu de burgervader aan de praat. De Ambonees stond in 1972 al op de Pasar Malam. Later bood hij koningin Beatrix daar eens de snack lemper aan. De vorstin weigerde beleefd.

Hier en daar klinkt geklaag over de gestegen prijzen van de exotische spijzen. Maar er wordt alom gesmuld. De liefde voor het oude Indië gaat bij de meeste Nederlanders door de maag.