Premium Lock Caroline van der Plas wil overheveling van geld en macht naar provincies

04 september 2023Leestijd: 5 minuten
HJ Schoo-lezing Caroline van der Plas. Foto: ANP JEROEN JUMELET

Nederland zit in een samenlevingscrisis. In de EW HJ Schoo-lezing schetste Caroline van der Plas hoe deze crisis aan te pakken. Herziening van de Grondwet is voor haar geen taboe.

De BBB-leider wil soevereiniteit en geld overhevelen naar de provincies. Ook bepleit ze een einde aan de polarisatie. Nederland moet een ‘Volkshuis’ worden. Politici moeten elkaar niet willen ‘pakken’, zei Van der Plas in de HJ Schoo-lezing van EW, getiteld Kop d’r veur! Nederland als Volkshuis, die ze maandag 4 september uitsprak in de Rode Hoed in Amsterdam.

Van der Plas: ‘“We moeten de kloof tussen stad en regio dichten!” concludeerden opiniemakers en politici foutief na de overwinning van BBB bij de verkiezingen van 15 maart. De kloof is een natuurlijk onderdeel van Nederlands culturele en sociale landschap. De echte vraag is hoe we recht doen aan die kloof. Echte bestuurlijke vernieuwing gaat via een weg van zware decentralisatie van zowel bevoegdheden als middelen. Hiervoor is een grondwettelijke herziening, waarbij de Rijksoverheid soevereiniteit deelt met provincies, geen taboe.’

Nederland moet een Noaberstaat worden, vindt Van der Plas, een Mienskipsteat (Fries voor ‘Gemeenschapsstaat’) waar de overheid oog heeft voor alle mensen en burgers naar elkaar omkijken. Burgers moeten het gesprek weer met elkaar aangaan. In Den Haag moet een nieuwe coalitie geen Regeerakkoord sluiten, maar een ‘regieakkoord’ dat jaarlijks wordt geëvalueerd.

‘Dan krijgen we straks Ma Flodder, die ineens premier kan worden’

Van der Plas, wiens partij bij de Statenverkiezingen in maart de grootste werd, schetste hoe de samenleving verworden is tot een verzameling ‘bubbels’ met een eigen wereldbeeld, maar waarin geen contact is buiten de eigen bubbel. Ze haalde uit naar de ‘elite’ die neerbuigend doet over gewone mensen. Ze noemde presentator Jort Kelder, die haar ‘ma Flodder noemde’.

Vroeger kon je erop vertrouwen dat de elite van jouw zuil ook jouw belang behartigde. Dat gevoel zijn mensen kwijt, aldus Van der Plas, want die elite is een eigen bubbel geworden. Ze stipte aan hoe zijzelf door die bubbel wordt behandeld.

Van der Plas: ‘Een gewone boomer-vrouw van dik in de vijftig, met overgewicht en met alleen een havo-opleiding, die woont in een rijtjeshuis in Deventer én Kamerlid is – die wordt door die bubbel als een rariteit gezien. Die wordt door mensen in deze bubbel ook weleens smalend “Ma Flodder” genoemd. Of “juffrouw Jannie”. Ja, ook journalisten, zoals de zeer vriendelijke, maar wel wat elitaire Jort Kelder, die enkele weken geleden over mij zei op Radio 1: “Dan krijgen we straks Ma Flodder, die ineens premier kan worden.”’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw