Ontslag Zeeuwse agenten na wangedrag past in harde aanpak racisme bij de politie

04 augustus 2023Leestijd: 1 minuut
Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef en Martin Sitalsing, chef Noord-Nederland. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Jan Boeve

Het ontslag van twee agenten van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant wegens ernstig grensoverschrijdend gedrag en discriminatie van Marokkanen, past in de landelijke harde aanpak van racisme bij de politie. Twee andere agenten kregen voorwaardelijk ontslag. Eerder stapten twee collega’s al uit zichzelf op. Bij misstanden wordt consequent opgetreden, zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer van Politie Nederland deze week in EW.

Na een reeks incidenten en halfslachtige repercussies waait er eindelijk een andere wind bij de politie. Wie zich misdraagt, krijgt altijd een sanctie aan zijn broek.

Aparte coördinator aangesteld voor aanpak racisme bij de politie

Om een landelijke en uniforme aanpak van racismebestrijding te garanderen, is in 2022 een aparte coördinator aangesteld. Door meer diversiteit van de politie moet de herkenbaarheid toenemen. Huyzer maakt zich zorgen over de komende tien à vijftien jaar. ‘Het vertrouwen bij migrantengroepen is afgenomen. De politie moet ook voor hen herkenbaar zijn.’