Premium Lock Frans Schepers: ‘Ik was tien en stond zomaar oog in oog met een uil!’

15 augustus 2023Leestijd: 10 minuten
Frans Schepers is de drijvende kracht achter Rewilding Europe. Foto: Guido Benschop

Als jongetje wist Frans Schepers (61) al dat hij iets in de natuur wilde doen. Nu is hij de drijvende kracht achter Rewilding Europe. ‘De natuur komt altijd terug. Zelfs op industrieterreinen.’

We maaien, snoeien, branden, knippen, zagen, bestrijden. Dat doen we met onze graslanden, bossen, heidevelden en wilde dieren. We denken dat we alles moeten controleren en beheren. Maar dat is niet hoe de natuur werkt.’ Van jongs af aan is Frans Schepers, oprichter en directeur van Rewilding Europe, geboeid door de natuur. Hij groeide op in de Oostelijke Mijnstreek in Limburg, bij Landgraaf. Daar speelden hij en zijn vriendjes altijd buiten.

‘Op een dag, ik was een jaar of tien, elf, waren we in een bosje aan het spelen en stond ik zomaar oog in oog met een uil. Op twee meter afstand. Ik kan me dat nu nog herinneren, we keken elkaar recht in de ogen. Dat heeft zo’n indruk gemaakt! Ik wilde weten wat voor uil dat was. Een ransuil was het, met van die pluimpjes op zijn kop – en toen is de liefhebberij ontstaan. Ik ging vogels kijken en was altijd daarmee bezig.’

Schepers had een clubje vrienden dat net zo geboeid was door de natuur als hij. Samen gingen ze op pad. Alles wat hij zag, schreef hij op. Hij heeft alle boekjes met aantekeningen en tekeningen bewaard. ‘Er ging een enorme wereld voor me open, ik heb heel veel gezien en geleerd.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw