Delfts blauw nu beter beschermd dankzij nieuwe verordening

17 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Delfts blauw aardewerk beter beschermd dankzij nieuwe verordening. Foto: Roel Visser/ANP

Souvenir uit de streek gekocht? Dankzij Brussel bent u wellicht niet gefopt, ziet EU-correspondent René van Rijckevorsel.

Murano-glas uit de Venetiaanse lagune, Donegal-tweed uit Ierland, porcelain de Limoges uit Frankrijk, Solingen-bestek uit Duitsland, cuchillos de Albacete – scherpe mesjes – uit Spanje, Boleslawiec-theepotten uit Polen. Zulke streekartikelen reizen deze zomer in heel wat bagageruimtes van Europeanen mee terug van vakantie. Producten die hun naam en faam danken aan traditionele ambachten in Europese regio’s en steden, waarnaar ze ook zijn genoemd.

Beter mogelijk om hun producten te beschermen

Eerder dit jaar kregen deze plaatsen goed nieuws. Het Europees Parlement en de 27 ministers uit de lidstaten ­gingen akkoord met een verordening ‘ter bescherming van het intellectuele ­eigendom van ambachtelijke en industriële producten die berusten op de ­originaliteit en authenticiteit van traditionele vaardigheden uit hun regio’s’. Die producten krijgen een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Voor landbouwproducten en levensmiddelen was al eerder soortgelijke wetgeving ­opgetuigd. Denk aan parmaham, fetakaas en Ierse whiskey. Nederlandse producten met een BGA zijn: Westlandse druif, Goudse kaas, Edammer kaas, Hollandse geitenkaas en het aardappelras Meerlander.

De BGA bij ambachtelijke en industriële producten heeft betrekking op ­onder meer glas, textiel, porselein, bestek, aardewerk, klokken, muziek­instrumenten en meubels. In Nederland geldt de nieuwe richtlijn voor Delfts blauw aardewerk.

Door de verordening kunnen producenten hun producten en hun eeuwenoude kennis in Europa en daarbuiten beter beschermen, meent de Europese Unie. Consumenten zullen makkelijker echt van onecht onderscheiden. En, zo denkt de EU, de verordening bevordert vaardigheden en banen in de Europese regio’s en draagt bij aan economische ontwikkeling.