Premium Lock Beorn Nijenhuis: ‘Ik ben bijna veertig en heb nog nooit een baan gehad!’

08 augustus 2023Leestijd: 10 minuten
Oud-schaatser Beorn Nijenhuis promoveerde onlangs in de neurowetenschappen. Foto: Bastiaan Heus

Oud-schaatser Beorn Nijenhuis (39) promoveerde onlangs in de neurowetenschappen. Hij heeft belangstelling voor van alles – ja, voor wat niet eigenlijk? ‘Er zijn zo veel dingen om je in te verdiepen.’

Beorn Nijenhuis zit ontspannen aan een tafeltje van een Utrechts café. Hij is blond, draagt een bril. Zachte gelaatstrekken, een beetje androgyn. ‘Vroeger had ik ook nog lang haar. Ireen Wüst schrok toen ze me voor het eerst zag schaatsen: ze dacht dat ik een meisje was en dat ze tegen mij zou moeten schaatsen.’

Hij is hier vaker geweest: aan een van deze tafeltjes schreef hij een groot deel van zijn proefschrift. Nijenhuis, schaatser in ruste, promoveerde op 13 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen tot doctor in de neurowetenschappen op het fenomeen zwabbervoet. Dat is de onelegante benaming voor een aandoening die schaatsers treft, maar niet alleen hen, en die valt onder het kopje ‘dystonie’. Dat is een neurologische aandoening die bestaat uit spiersamentrekkingen.

Tot Nijenhuis’ onderzoek en proefschrift was het niet bekend dat ook de beruchte zwabbervoet een vorm van dystonie is. Heeft een schaatser eenmaal die zwabbervoet, dan is het uit met het schaatsen. Ook musici, chirurgen en kappers kunnen last krijgen van dystonie. Nijenhuis geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij musici leert hun brein beter te begrijpen en helpt met hun bewegingen, om die aandoening te voorkomen.

Nijenhuis zelf had het niet. En hij heeft dan wel ontdekt wat het is en hoe het ontstaat, het is nog steeds niet duidelijk waarom het de een treft en de ander niet. ‘We denken dat één op de vijf- à tienduizend mensen er last van krijgt.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw