Premium Lock Wat gaat Pieter Omtzigt doen? Drie scenario’s

13 juli 2023Leestijd: 7 minuten
PIETER OMTZIGT. FOTO: ANP / HOLLANDSE HOOGTE / PETER HILZ

In de boezem van het CDA leeft de wens om Pieter Omtzigt terug te halen. Wopke Hoekstra – die Omtzigt moest ‘sensibiliseren’ – en andere interne vijanden hebben immers hun vertrek aangekondigd. De kust lijkt veilig. Omtzigt zegt geen ja en geen nee. Bericht vanuit de wandelgangen door Eric Vrijsen.

Als Pieter Omtzigt zomaar op straat met je staat te praten over de politieke actualiteit dan wordt hij telkens onderbroken. Voorbijgangers roepen: ‘Mijnheer Omtzigt. Respect!’ Dan weer: ‘Pieter bedankt!’ Of: ‘Ik stem op u!’

Er zijn zoveel sympathisanten dat het een beetje vervelend begint te worden. Maar Omtzigt zal ermee moeten leren leven. De prijs van politieke waardering is dat je nooit meer rust vindt.

De grote vraag is natuurlijk: wat gaat hij doen? Er zijn drie opties.

Optie 1: eigen partij voor Pieter Omtzigt

Omtzigt kan een eigen partij beginnen. Er zijn berichten dat hij dit later deze week bekend zal maken. Genoeg mensen zullen hem daarin steunen. Alleen al in het CDA leeft zo’n sterk gevoel dat het anders moet, dat hij kan rekenen op een groot aantal kaderleden voor een nieuwe partij en voor een geloofwaardig aantal kandidaten op een kieslijst-Omtzigt. Zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’ kan dienen als partijprogramma. Hij heeft een aantal medestanders die vorig jaar de oprichting van een denktank bekend maakten. Maar daar is sindsdien weinig meer van vernomen. Omtzigt weet gewoon niet of het bevlogen intellectuelen zijn, dan wel politieke gelukzoekers die op zijn populariteit willen meeliften.

Als hij een nieuwe partij wil leiden, moet hij zelf aan de slag. Lastig, want Omtzigt is niet bepaald een teamspeler. In elk gezelschap is hij slimmer dan de rest en dat weet hij zelf dan weer als eerste. Zoals de Engelsen zeggen: ‘He doesn’t suffer fools gladly.’ En dat moet je als partijleider natuurlijk wel doen: vooral de dommeriken aan het woord laten.

Alhoewel, toen Omtzigt nog bij het CDA zat, was hij collegiaal genoeg om zijn fractiegenoten te helpen door ’s nachts hun wetsontwerpen te lezen. Omtzigt haalde er dan dingen uit, waar zij overheen lazen. Hij wees de passages aan die rekenkundig gewoon niet klopten of die anderszins onzinnig waren. In het debat konden zij dan stralen. Kijk eens wat ik aantref!

Optie 2: functie elders voor Pieter Omtzigt

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw