Premium Lock Waarom er wel degelijk sprake is van een asielcrisis

10 juli 2023Leestijd: 4 minuten
ERIC VAN DER BURG, STAATSSECRETARIS ASIEL EN MIGRATIE EN PREMIER MARK RUTTE, IN DE TRÊVESZAAL TIJDENS EEN CRISISOVERLEG OVER MAATREGELEN OM DE ASIELINSTROOM TE BEPERKEN. FOTO: ANP/ HOLLANDSE HOOGTE / BART MAAT

Is er sprake van een asielcrisis? De vraag verdeelt politiek Den Haag. Linkse partijen zien geen probleem met draagvlak en spankracht. Als er al problemen zijn, zou dat komen door afschaling van de opvang. Maar hoe zit het echt en wat zijn de cijfers?

Het leidde tot de val van Rutte IV: onenigheid over migratie, zoals over inperking van het nareizen van familieleden van asielzoekers (en het nareizen daarna). De VVD wilde een strengere inperking dan ChristenUnie en D66.

De kabinetsval is enkel te wijten aan de kwestie van het nareizen en het ‘onmenselijke’ beleid dat de VVD voorstaat, zo luidde het verwijt waartegen fractieleider Sophie Hermans zich moest verdedigen in het Kamerdebat hierover. De VVD’er werd hard aangevallen door partijleiders Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Farid Azarkan (DENK) en Sylvana Simons (BIJ1). Ze betichtten de VVD van politiek bedrijven over de ruggen van kinderen van oorlogsvluchtelingen.

Is de kleiner dan verwachte instroom reden om niets te doen?

Critici benadrukken telkens dat er helemaal geen probleem is, omdat de instroom dit jaar vooralsnog minder is dan verwacht. Die werd eerder geschat op 70.000 asielmigranten. Dat aantal kan Nederland niet opvangen, omdat er al een opvangtekort is. Asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD) moest onverhoopt komen met een spreidingswet, om onwillige gemeenten tot dwingen tot opvang. Iets wat nog veel voeten in de aarde zou hebben, voordat het zover was.

Is een kleinere instroom dan verwacht een reden om het beleid niet aan te scherpen? Maatregelen wettelijk vastleggen, kost minstens anderhalf jaar. Pas beperkende maatregelen nemen als de nood hoog is, is ronduit naïef. En niets wijst erop dat het is afgelopen met de populariteit van Nederland als bestemming.

Het gevallen kabinet kwam tot een heel pakket aan goede maatregelen om een einde te maken aan jaren van falend beleid. In de periode van juni 2022 tot en met mei 2023 meldden zich 47.889 asielzoekers in Nederland. Dat is het totaal van eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen en gezinshereniging. Gezinshereniging is goed voor ruim eenvijfde hiervan: 10.228.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw