Premium Lock VVD’er Farid Minhas over Kaderrichtlijn Water: uitstel vragen in Brussel

01 juli 2023Leestijd: 5 minuten

VVD-Kamerlid Fahid Minhas (35) zag waterproblemen in het land van zijn ouders, maar maakt zich ook zorgen over die in eigen land. De voormalig beste jongste bestuurder van het land wil problemen met de Kaderrichtlijn Water voorkomen door in Brussel uitstel te vragen.

Afgelopen mei was hij nog bij zijn ouders in Pakistan. Daar zag hij de schade die vorig jaar is aangericht door grote overstromingen. ‘Bijna eenderde van het land stond onder water. Zeven miljoen daklozen, 1.700 overledenen en er was ook veel gestorven vee. Ik reed langs overstroomde gebieden. Je ziet duidelijk dat het land onder water heeft gestaan. Een groot probleem, want er is een grote landbouwsector. Dan besef je pas goed wat water teweeg kan brengen.’

Fahid Minhas is geboren in Rotterdam en groeide op in Schiedam. Zijn uit Pakistan afkomstige ouders zetten hun vijf kinderen aan tot studie. ‘De drive van mijn ouders om alles uit het leven te halen, werd ook mijn drive,’ zei Minhas tegen magazine Gers. ‘Ze wonen nu weer in Pakistan in een mooi huis en hebben zelfs een auto met chauffeur. Dat is niet zo gek daar. Het leven is er goedkoper,’ zegt Minhas.

Fahid Minhas (Rotterdam, 1988) studeerde bouwkunde aan de hts en aan de TU. Werd politiek actief in de VVD, als fractiemedewerker en raadslid in Schiedam. Was projectontwikkelaar (2014 tot 2018), en wethouder en loco-burgemeester (2018 tot 2021) van Schiedam. Sinds 2021 is hij Tweede Kamerlid (VVD).

Zoon Fahid werd de jongste wethouder ooit van Schiedam, de jongste loco-burgemeester en beste jonge bestuurder van Nederland. Met zijn bouwdrift kreeg hij als wethouder bouwen en wonen de kritiek dat hij misschien iets te groot dacht voor het 8o.000 zielen tellende Schiedam. De Feyenoord-fan sprak al eens de hoop uit ooit burgemeester van Rotterdam te worden. Als Kamerlid is hij onder meer woordvoerder infrastructuur en waterstaat, en gaat hij in de VVD-fractie over het spoor, openbaar vervoer en water. In zijn optredens spat het enthousiasme ervan af en klinkt ongeduld door. Minhas lijkt haast te hebben. En water vindt hij een onderbelicht thema.

Lees hoe waterrijk Nederland droogte kan bestrijden

Hoezo is water onderbelicht?

Fahid Minhas: ‘Er zitten zo veel onderbelichte aspecten aan vast. Van waterkwaliteit, beheer, veiligheid en voldoende drinkwater tot water voor de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Op het gebied van waterveiligheid hebben we natuurlijk door de Watersnoodramp in 1953 ervaring opgedaan, gevolgd door de Deltawerken, waar we trots op moeten zijn. Nu zijn we misschien te pessimistisch. Alsof we er een zootje van maken.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw