Podcast Elke Week: Rutte stopt, schoon schip in Den Haag

10 juli 2023Leestijd: 1 minuut

Met het vertrek van Mark Rutte vindt een politieke aardverschuiving plaats. In de nieuwste aflevering van de podcast Elke Week hebben Geerten Waling en Sam Verbeek politiek redacteur Eric Vrijsen uitgenodigd om de belangrijkste vragen te bespreken.

Eric werpt een blik op de mogelijke kandidaten voor het leiderschap van de VVD. Namen als Dilan Yesilgoz, Edith Schippers en Sophie Hermans doen de ronde, terwijl ook de naam van Klaas Dijkhoff weer opduikt.

Bij het CDA is er ook sprake van een leiderschapswisseling. Met het vertrek van Wopke Hoekstra, minister Hugo de Jonge en fractievoorzitter Pieter Heerma, is er behoefte aan nieuw leiderschap binnen de partij. Eric heeft gesproken met opkomende talenten binnen het CDA, zoals Derk Boswijk en Henri Bontebal. Nu is de vraag of zij het leiderschap kunnen bieden dat de partij nodig heeft.

Bij D66 is de toekomst van Sigrid Kaag, de huidige partijleider, onzeker. Ze lijkt weinig interesse te hebben om nogmaals deel te nemen aan verkiezingen. Mogelijke kandidaten voor het leiderschap zijn klimaatminister Rob Jetten en fractievoorzitter Jan Paternotte.

Tot slot richt Eric zich op de mogelijke samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. De leden van beide partijen zullen deze week stemmen over de vraag of ze gezamenlijk met één lijst en programma de verkiezingen ingaan. Als dit wordt goedgekeurd, zullen ze ook een nieuwe leider moeten kiezen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."