Podcast Elke Week: Koninklijke excuses: de komma achter het slavernijverleden

06 juli 2023Leestijd: 1 minuut
het logo

In deze aflevering van Elke Week gaan Geerten Waling en Sam Verbeek in gesprek met redacteur Gertjan van Schoonhoven.

Er wordt met Gertjan gesproken over zijn recente artikel over Keti Koti en de toespraak van de koning op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. In dit artikel analyseert hij de implicaties van de koninklijke toespraak en hoe deze werd ontvangen in de Surinaamse en Caribische gemeenschap. Gertjan biedt ook een reflectie op de manier waarop de Koning omgaat met de vraag naar persoonlijke excuses en hoe dit past in de bredere context van Nederlandse koloniale geschiedenis.

Daarnaast wordt er gesproken over Gertjan’s recente reis door de Verenigde Staten, waar hij drie slavernijmusea bezocht. Zijn ervaringen en observaties geven een interessante kijk op hoe het toekomstige Slavernijmuseum in Amsterdam eruit zou kunnen zien. Gertjan’s reflecties op de manier waarop slavernij wordt gepresenteerd en herdacht in deze musea werpen ook licht op bredere vragen over hoe we omgaan met dit complexe en pijnlijke aspect van ons gedeelde verleden.