In deze gemeenten voelen inwoners zich het minst eenzaam

27 juli 2023Leestijd: 2 minuten
Rozendaal. Foto: ANP

Eenzaamheid is een vaak genoemd probleem in Nederland. Maar in Rozendaal lijkt het mee te vallen. Dat blijkt uit Beste gemeenten 2023, het onderzoek van EW en Bureau Louter naar de kwaliteit van de woonomgeving in alle 342 gemeenten.

Analyse van de resultaten uit onderzoek van de GGD en het RIVM leverde op dat de bewoners zich daar het minst eenzaam voelen. Ook op Ameland en Urk en in Tytsjerksteradiel en Tubbergen komt eenzaamheid niet veel voor. Die gemeenten bezetten samen met Rozendaal de Top-5 voor ‘weinig eenzaamheid‘.

Top-10 Weinig eenzaamheid

Gemeente Provincie
1 Rozendaal Gelderland
2 Ameland Friesland
3 Urk Flevoland
4 Tytsjerksteradiel Friesland
5 Tubbergen Overijssel
6 Renswoude Utrecht
7 De Fryske Marren Friesland
8 Koggenland Noord-Holland
9 Bloemendaal Noord-Holland
10 Dinkelland Overijssel

Bron: Beste gemeenten 2023, EW/Bureau Louter, score gebaseerd op elf vragen uit onderzoek van GGD en RIVM over mogelijke eenzaamheid. Hier is het percentage bepaald van mensen die ernstig of zeer ernstig eenzaam zijn (minstens op negen vragen een bevestigend antwoord)

Verantwoording

Voor Bureau Louter zijn Peter Louter en Pim van Eikeren de onderzoekers. Bureau Louter doet onderzoek naar economie, onroerend goed van bedrijven en arbeidsmarkt voor gemeenten en regio’s. Bij EW zijn Ruud Deijkers en Mireille Folkerts verantwoordelijk voor de publicatie. Meer informatie over ruimtelijk economische vraagstukken is te vinden op bureaulouter.nl.