Attje Kuiken: ‘Lekker rouwdouwen en harde grappen maken’

14 juli 2023Leestijd: 2 minuten
ATTJE KUIKEN. FOTO: GUIDO BENSCHOP

‘Ik had mijn hbo wat sneller afgerond dan gebruikelijk, dus voordat ik naar de universiteit ging, nam ik een tussenjaar om te reizen. Omdat ik geld nodig had, liep ik bij een uitzendbureau naar binnen waar nog maar één vacature openstond: vuilnisman. Prima, in elk geval leuker dan chips of koekjes inpakken in de fabriek, dacht ik.

Omdat voornamelijk mannen vuilnisman waren, deed de medewerker van het uitzendbureau een tikkeltje moeilijk. Ik zei: “Weet je wat, als je aan het einde van de dag niemand hebt, dan bel je me terug en krijg ik de baan.” De volgende ochtend kon ik beginnen.

Attje Kuiten (45)
Attje KuikenSinds 2022 fractievoorzitter van de ­Partij van de Arbeid en al Tweede ­Kamerlid sinds 2006. Daarvoor werkte ze op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ze onder meer hoofd Stafbureau was bij de directie Strategie. Ze studeerde organisatiewetenschappen aan de Uni­versiteit van Tilburg en bestuurskunde aan de hogeschool in Leeuwarden.

‘Ik had fijne collega’s, de werktijden waren goed en het was heerlijk om in de zomer buiten te werken. Ik was de enige vrouw tussen allemaal kerels, dus er werd lekker gerouwdouwd. Er werden harde grappen gemaakt, maar ik liet me niet op de kop zitten. Dat zorgde voor enige onrust. Dus toen ik na vijf weken op reis ging, vond mijn ploegbaas dat wel prima.

‘Zo heb ik mijn vlucht naar Australië betaald. Niet dat ik daar echt vakantie heb gevierd, want eenmaal daar moest ik weer aan de bak. Ik heb een tijd druiven geplukt tussen allemaal westerse backpackers en in een hotel gewerkt met uitsluitend arbeidsmigranten. Velen van hen hadden huis en haard verlaten om daar te werken. Zij maakten lange ­dagen, verdienden weinig en werden behandeld als tweederangsburgers.

‘Een louterende ervaring. Ik was wel gewend om hard te werken, maar daar was het echt knetterhard. Toen zag ik wel dat een goed bestaan opbouwen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.’

HET VAKANTIEBAANTJE VAN…

Acht bekende Nederlanders vertellen EW over hun meest memorabele zomerbaantje. Wat voor werk deden ze? Wat heeft het hun, naast het broodnodige zakgeld, opgeleverd? Lees alle verhalen…