Premium Lock Vliegend scheermes naar Oekraïne: trapje hoger op escalatieladder

30 mei 2023Leestijd: 4 minuten
DE F-16 IS TECHNOLOGISCH ACHTERHAALD DOOR DE F-35, MAAR NOG ALTIJD PRIMA VOOR GRONDSTEUN EN WENDBAAR IN LUCHTGEVECHTEN. FOTO: KAPPERS MEDIA/HH/ANP

Oekraïense gevechtsvliegers krijgen deze zomer F-16-training in Nederland. Weldra worden – ook Nederlandse – toestellen geleverd. Een kantelpunt? Poetin moet beseffen dat het vrije Westen steeds weer een nieuwe troefkaart kan uitspelen.

In oktober 2022 polsten CDA-minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en D66-minister Kajsa Ollongren (Defensie) zeer vertrouwelijk enkele Kamerleden. Het kabinet wilde overtollige F-16’s aan Oekraïne leveren. De ministers kregen groen licht.

Het lag toen meer voor de hand dat de F-16’s naar Polen of Roemenië zouden gaan, zodat die landen hun overjarige Russische jachtvliegtuigen aan Oekraïne konden overdoen. Maar Nederland en later ook het Verenigd Koninkrijk wilden rechtstreeks aan Oekraïne leveren. De Amerikaanse regering vond dat een te groot risico op escalatie van de oorlog. Maar inmiddels is president Joe Biden tot het inzicht gekomen dat Oekraïne de jachtvliegtuigen mag hebben.

Toestemming Washington

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw