Premium Lock Ondanks het natte voorjaar zijn er zorgen over de zomer

23 mei 2023Leestijd: 3 minuten
BRABANT WATER IS ÉÉN VAN DE TIEN WATERBEDRIJVEN VAN HET LAND. OP DEZE FOTO DE PRODUCTIELOCATIE IN OOSTERHOUT

Ondanks het natte voorjaar, waarschuwt de watersector burgers: beschikbaarheid van drinkwater wordt minder vanzelfsprekend.

Rust en reinheid in het waterwingebied van Brabant Water in Oosterhout. Een stuk natuur waar in vier gebouwen drinkwater wordt geproduceerd door grondwater op te pompen, te zuiveren en te ontharden, waarna het wordt gedistribueerd. De geringste bacterie kan al tot verontreiniging leiden en dus wordt uiterste hygiëne in acht genomen. De bezoeker kan alleen maar raden naar het water dat door al die buizen en filters gaat. Aan het einde van het productieproces is wel een restproduct zichtbaar: kalk, dat rood kleurt door het ijzer dat uit het oeroude grondwater is gefilterd.

Drinkwater is iets gewoons. Het komt altijd uit de kraan. Maar sinds de droogte toeslaat, merkt ook het Westen dat de beschikbaarheid van drinkwater geen vanzelfsprekendheid is. Tegelijk stijgt de watervraag door de bevolkingsgroei en een hoger verbruik per burger.

Ondanks het natte voorjaar houdt de watersector rekening met een zeer droge zomer. Tijd voor aandacht voor water, vond Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven die Oosterhout als voorbeeldlocatie koos. Brabant Water is één van de tien drinkwaterbedrijven van het land en telt 29 productielocaties. In Oosterhout wordt, net als elders in Noord-Brabant, drinkwater gemaakt van duizenden jaren oud grondwater dat van gemiddeld 200 meter diepte wordt opgepompt.

Wanneer is het water in Noord-Brabant op? ‘Het raakt hier niet op. Maar in de zomer kan er zo veel water worden verbruikt, dat de leidingen en buizen de vraag niet meer aankunnen,’ zegt sectordirecteur Productie Jasper Verberk (52), die een met staal beschermde put toont. ‘In de zomer zijn we alert. We houden het verbruik elk moment van de dag bij. Als iedereen gaat douchen, knijpen we ’m.’

Regenwater bufferen in plaats van snel afvoeren naar zee

Campagnes manen burgers en bedrijven geen water te verspillen, en het beleid verandert: regenwater bufferen in plaats van snel afvoeren naar zee, zoals decennia normaal was. ‘Er is een grote watertransitie gaande,’ zegt de Wageningse hydroloog Ruud Bartholomeus (43). ‘Doorgaan op de oude voet is a race to the bottom.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw