Premium Lock Chris van Dam: de ideale man voor de Onderzoeksraad

09 mei 2023Leestijd: 4 minuten
CHRIS VAN DAM IS DE NIEUWE VOORZITTER VAN DE ONDERZOEKSRAAD VOOR VEILIGHEID. FOTO: JIRI BÜLLER/LUMEN

Chris van Dam (59) is de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en volgt in die functie Jeroen Dijsselbloem op. Een man die de praktijk van straat en politiek kent.

Met zijn jarenlange ervaring bij de politie, het Openbaar Ministerie en als Kamerlid voor het CDA, maar bovenal door zijn rol als voorzitter van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, was Chris van Dam de ideale kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Per 1 mei volgde hij Jeroen Dijsselbloem op. Eerdere voorzitters waren Pieter van Vollenhoven en Tjibbe Joustra. De OVV doet onafhankelijk onderzoek na grote rampen en incidenten om de veiligheid te vergroten.

‘Bij politie en justitie heeft Chris veel crises meegemaakt’

‘Die nieuwe functie past heel goed bij hem,’ zegt Tom van der Lee (59), sinds 2017 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. ‘Bij politie en justitie heeft Chris veel crises meegemaakt en hij heeft onderzoeks­ervaring.’ In 2020 zat Van der Lee samen met hem in de commissie die onderzoek deed naar de Toeslagenaffaire. ‘Als voorzitter was Chris alert op de gang van zaken tijdens de verhoren en hij bewaakte de collegiale verhoudingen. Dat was een lastige klus, gezien de enorme tijdsdruk.’

Het harde rapport, Ongekend Onrecht, legde het structurele falen bloot van politici, ambtenaren en rechters bij de controle op de toeslagen en leidde tot het aftreden van het kabinet-Rutte III in januari 2021.

Tot zijn verbazing stond Van Dam na de val van de coalitie, waarvan ook zijn eigen partij deel uitmaakte, op een kansloze 24ste plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Met een persoonlijke campagne lukte het hem niet om voldoende voorkeurstemmen te halen.

Het voelde alsof hij opeens van een elektrische stier werd geslingerd. Maar hij heeft de bladzijde omgeslagen. Die instelling typeert Van Dam: hij ziet niet om in wrok, maar kijkt wat hij zelf kan doen om verder te kunnen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw