Premium Lock Waarom 0.0-drank niet goedkoper is dan de alcoholische variant

11 mei 2023Leestijd: 4 minuten
0.0-REVOLUTIE BRENGT GEEN REVOLUTIE IN DE BIERPRIJS. INTEGENDEEL. FOTO: RAMON VAN FLYMEN/ANP

Waarom is 0.0-drank niet goedkoper dan de alcoholische variant? Met de opmars van alcoholvrije drankjes rijst die vraag.

Een product waar minder in zit dan het zusterproduct zal toch wel goedkoper zijn? Neem alcoholvrij of alcoholarm bier. Of wijn zonder alcohol. Dranken die aan een onstuimige opmars bezig zijn. De consumptie van alcohol­arm en alcoholvrij bier steeg de afgelopen tien jaar met 500 procent. Bierkenner en redacteur van EW Ruud Deijkers repte in 2019 in dit weekblad al van een o.o-revolutie.

Eén op de vijftien verkochte biertjes is al alcoholvrij of -arm. Als het aan de bierbrouwers ligt, is dat in 2030 één op de tien bieren. Wijn volgt de trend en ook alcoholvrije cocktails zijn populair.

Alcoholvrij bier legt het af tegen de gewone pils

Het opmerkelijke is dat de prijzen niet lager zijn dan die van de alcoholische dranken. Alcoholvrij bier legt het af tegen de gewone pils. Dat komt ook door gestunt met bier in supermarkten. Los daarvan is het volgens de kenners van Biernet.nl, die elk detail in de bierwereld bijhouden, relatief duur.

Ook al omdat alcoholvrij bier zelden in voordeliger kratten wordt verkocht. Stunten met bier is iets aan banden gelegd: sinds juli 2022 mag het kortingspercentage niet meer dan 25 zijn, maar zo hoog is de korting in de supermarkten dan ook meestal. Sinds enige tijd wordt ook geregeld gestunt met alcoholvrij bier wat bijdraagt aan de populariteit ervan.

Alcohol is nog lang niet het nieuwe roken, maar de schadelijke effecten op de gezondheid, in het verkeer en voor jongeren worden breed uitgemeten. De bierbrouwers nemen hun verantwoordelijkheid door niet alleen steeds betere alcoholvrije bieren te produceren, maar ze ook te propageren.

Voor brouwers is het duurder om alcoholvrij bier te brouwen

Maar hoe zit het dan met de productieprijs van alcoholvrij? Die blijkt niet lager. De reden is simpel. Voor brouwers is het duurder om alcoholvrij bier te brouwen. De ene methode, waaraan geen alcohol te pas komt, vergt een forse investering in brouwmethoden. Bij de andere, waarbij door vergisting suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur, moet de alcohol er later worden uitgehaald. Daar komen technieken aan te pas als zogenoemde vacuümdes­til­latie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw