Premium Lock Wat heeft het rijk in petto voor de achtergestelde regio’s?

21 april 2023Leestijd: 4 minuten
De minister op werkbezoek in Drechtsteden om besteding geld regiodeals te zien. Foto: Kick Smeets

Regionaal beleid is door verkiezingsuitslag weer actueel. Wat heeft het Rijk in petto voor de achtergestelde regio’s? Rijksdiensten spreiden?

De 85-jarige oud-FNV-voorman Wiel Friedrichs liet het er niet bij zitten en waste minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) flink de oren toen zij geen reden zag om het beleid over de verdeling van de rijkswerkgelegenheid te herzien. Haar argumenten deugden volgens Friedrichs van geen kant. Of de minister nog deze kabinetsperiode voor tweeduizend hoogwaardige rijksbanen zou kunnen zorgen in Limburg, in het bijzonder in Parkstad Limburg, schreef Friedrichs met kompaan Peter Heuperman in maart namens FNV Parkstad Limburg aan de minister.

Friedrichs was FNV-voorzitter in Limburg (1976-1995) en vocht na de sluiting van de mijnen een halve eeuw geleden jarenlang voor vervangende werkgelegenheid. Een gevecht dat hij tot op heden, nu als vrijwilliger, voert.

De rijksbanen worden namelijk niet eerlijk verdeeld over de provincies. ‘Het Rijk verdeelt massaal banen, maar die gaan grotendeels naar de Randstad: 70 procent van het budget voor universiteiten en hogescholen gaat naar de Randstad, terwijl daar maar 40 procent van het volk woont. Zo kan ik doorgaan. De provincies zijn niet hard genoeg naar het Rijk,’ zegt de strijdbare Friedrichs.

‘De provincies Utrecht en Limburg met ongeveer evenveel inwoners kennen qua rijkswerkgelegenheid een verhouding van 48.000 versus 12.000 rijksbanen. In de onverzettelijkheid van dit soort feiten vindt het wantrouwen jegens de Randstad en Den Haag een vruchtbare voedingsbodem,’ schreven de Limburgers aan de vooravond van de Statenverkiezingen aan minister Bruins Slot.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw