Premium Lock Ollongren stelt Nederlandse landmacht volledig onder Duits bevel

13 april 2023Leestijd: 4 minuten
Als bezuiniging verkocht Den Haag honderden Leopards en huurde toen achttien van deze tanks van de Duitsers. Foto: Ronny Hartmann/AFP/Getty Images

Drie divisies had de Koninklijke Landmacht ooit, maar het werden drie brigades. Die staan inmiddels allemaal onder Duits bevel. Op de valreep mocht de Tweede Kamer er ook nog iets van vinden.

Slot Veitshöchheim vlak bij Würzburg is het oude zomerverblijf van de koningen van Beieren en de historische plek waar op 30 maart 2023 de 13de Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht ‘integreerde’ met de 10de Pantserdivisie van het Duitse leger. D66-minister Kajsa Ollongren van Defensie tekende een ‘technische overeenkomst’ met haar Duitse collega Boris Pistorius (SPD) en stelde alle gevechtseenheden van de landmacht onder Duits bevel.

Eerder ging de 11de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen op in de Division Schnelle Kräfte en werd de 43ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte onderdeel van de 1ste Duitse Pantserdivisie. Voortaan is ook Oirschot filiaal van het Heer, de Duitse Bundeswehr. Alleen het Korps Commando Troepen en ondersteunende eenheden zoals de genie en de bevoorrading zijn nog nationaal.

Ministers Ollongren en Pistorius tekenen fusie. Generaals Wijnen en Mais kijken toe. Foto: Freek van de Bergh/ANP

VVD en CDA trokken aan de bel

Al in 1995 vormde de landmacht met de Duitsers een gezamenlijk legerkorps met hoofdkwartier in Münster. Daarna ging het stap voor stap. Toen het kabinet op 23 februari in een briefje meedeelde dat de laatste eenheid zich zou voegen in het grotere Duitse geheel, leek de Kamer dit voor kennisgeving aan te nemen. Op het nippertje trokken Peter Valstar (VVD) en Derk Boswijk (CDA) aan de bel.

Inderhaast werd een hoorzitting belegd en poetste minister Ollongren tijdens een commissievergadering over Europese ‘taakspecialisatie’ de bedenkingen weg. Naast Valstar en Boswijk kwamen vijf Kamerleden van D66, ChristenUnie, PVV, DENK en Volt opdagen. Voor de dertien overige fracties was dit thema blijkbaar niet spannend genoeg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw