Premium Lock Ingrid Leijten: ‘Spanning tussen recht en politiek’

11 april 2023Leestijd: 5 minuten
Hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht Ingrid Leijten. Foto: Olivier Middendorp

Hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht Ingrid Leijten (38) wil bijdragen aan het ‘grondvertrouwen’ in de rechtsstaat.

Vrijheid is een groot goed, maar er wordt aan getornd. Van mondkapjesplicht tot minder vliegen. Gelukkig is er de Grondwet die de burger beschermt. De Tilburgse hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht Ingrid Leijten signaleerde deze week in haar oratie een groeiend ‘constitutioneel bewustzijn’.

EW Vanwaar het gegroeide bewustzijn van de Grondwet?

Ingrid Leijten: ‘Dit hangt samen met crises als de pandemie en de Toeslagenaffaire, en het afnemende vertrouwen in de overheid. Er zit wel een gat tussen het beeld dat het publiek heeft en de juridische rea­liteit.’

EW Leg uit.

Leijten: ‘Grondrechten zijn fundamentele rechten, die tegelijkertijd niet absoluut zijn. De afweging tussen rechten en andere belangen is ook een kwestie van collectieve keuzes en dus politiek. Daar zit spanning in. In de corona­crisis stonden klassieke, meer individuele vrijheden als lichamelijke integriteit en persoonlijke levenssfeer tegenover het recht op gezondheid. Die afweging speelde bij de mondkapjesplicht. De politiek moest keuzes maken, terwijl misschien niet duidelijk was of mondkapjes zin hadden. Het is niet zo dat grondrechten hier maar een juiste keuze voorschrijven.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw