Premium Lock Hoe steeds meer singles worstelen met geldproblemen

18 april 2023Leestijd: 16 minuten
Illustratie: Flos Vingerhoets

Het aantal singles – 3,2 miljoen – stijgt door. Velen hebben het moeilijk, nu alles duurder wordt. Minder spenderen helpt. En verder moeten ze niet klagen, vindt demograaf Jan Latten.

Iris van het Einde* (52) – uitdagende managementbaan in de Randstad, alleenwonende moeder met twee volwassen kinderen, stijlvol appartement in een gewilde gezinsbuurt – eet ’s avonds soms dagen achter elkaar alleen zelfgemaakte soep. Omdat ze al voltijds werkt, overwoog ze een tweede baantje: zwart, op zaterdag in een boekwinkel. Ook dacht ze erover een huurder in huis te nemen. Maar voorlopig redt ze het met bezuinigen. Abonnementen heeft ze opgezegd en net als veel andere ‘energievluchtelingen’ doucht ze op de sportschool.

Nieuwe kleren koopt ze sporadisch, haar Chanel-lippenstiften ‘kwast ze echt tot de bodem uit’. Voor haar geen lattes meer in hippe koffietentjes en ook geen dinertjes in de stad. Hooguit af en toe een lunch. Supermarkten vergelijkt ze op aanbiedingen, en dagelijks scrollt ze in de app Too Good to Go voor overtollig eten tegen dumpprijzen, afkomstig uit restaurants en winkels in de buurt. Traiteurs en bakkers zijn haar favorieten, met hun luxe, bijna-over-datum-producten voor een prikkie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of neem Sanne Noort (37). Alleenwonende moeder met twee kleine kinderen. Fulltime baan als senior inkoper in de luchtvaart. Ambitieus. Grote, sfeervolle eengezinswoning – open haard, een tuin die verraadt dat de eigenaar andere prioriteiten heeft – in suburbaan Utrecht. Corona betekende bij haar werkgever: substantieel inkomen inleveren. Daar kwam de hoge inflatie door de oorlog in Oekraïne overheen. Sowieso moest ze na een scheiding weer greep op haar financiën zien te krijgen.

En dus ligt haar vriezer vol eten dat ze in grote pannen kookt, en neemt ze veel vaker de fiets in plaats van de auto. Toen de benzineprijzen nog écht torenhoog waren, rekende ze dagelijks uit wat voordeliger was: thuis werken of op kantoor. Op Koningsdag is het weer tijd om spullen van zolder te gaan verkopen – via Marktplaats ging er al voor honderden euro’s de deur uit. Eigen kleren, kinderkleren, servies. Puzzels, krultangen, eettafelstoelen: ook als iets maar weinig opbracht, verkocht ze het. Ze loste er een complete creditcardschuld mee af.

Bij alleenverdieners hakt de crisis er harder in

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw