Premium Lock ‘Realistisch rechts’ van JA21 is niet altijd echt rechts

01 maart 2023Leestijd: 7 minuten
JA21 presenteert verkiezingsprogramma's Provinciale Statenverkiezingen. Foto: ANP BAS CZERWINSKI

JA21 is een nieuwkomer in de strijd om zetels in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Waarin wijkt ze af van andere rechtse partijen?

Toen voormalig diplomaat Gert Heijkoop (65) na een jarenlang verblijf in het buitenland van Schiphol naar Zeeland reed, schrok hij van de omgekeerde vlaggen in de provincie. En als hij in Zeeland boeren of vissers spreekt, ziet hij de emotie in hun ogen. Het deed hem besluiten de politiek in te gaan.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

‘Waar begin je aan?’ vroegen zijn vrouw en vier jongens toen hij zich kandideerde voor JA21 in de Provinciale Staten van Zeeland en ook nog lijsttrekker werd. ‘Ik heb mijn hele leven VVD gestemd. Maar ik heb die partij onder Mark Rutte steeds meer naar links zien afdrijven. Als ik dan de crises in dit land zie, vind ik dat ik niet meer aan de zijlijn kan blijven staan. Ik ben gepensioneerd en hoef het voor het geld niet te doen. Dat doe je in de Provinciale Staten toch al niet. Ik doe het uit ongerustheid. Zoals Frits Bolkestein destijds Shell voor de VVD verruilde uit bezorgdheid over het land,’ zegt Heijkoop. Hij bracht zijn jeugd door op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee en was veertig jaar diplomaat, waaronder consul-generaal in Vancouver, Antwerpen en Bangalore.

Heijkoop: ‘Er is wel iets aan de hand in dit land. Door de stikstofplannen staat alles stil. Tegelijk laten we 238.000 mensen binnen voor wie we geen huizen hebben en zien we bedrijven vertrekken. Bakkers bolwerken het door de hoge energieprijs niet langer en vissers kunnen door Europese maatregelen geen kant op. Ik heb ook in Brussel gewerkt en weet hoe het zit met stikstof. De fout is twintig jaar geleden gemaakt, toen Nederland zelf de 162 Natura 2000-gebieden aanwees. Die breken ons nu op. Dat moet je repareren.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Het bedrijfsleven als pinautomaat’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw