Premium Lock Jong, bezorgd en bevlogen: waarom is de jeugd zo somber?

13 februari 2023Leestijd: 9 minuten
Activisten van Extinction Rebellion blokkeren de A12 op 28 januari. Foto: Michel Porro/Getty Images

Jongeren maken zich zorgen over de toekomst van de wereld en die van henzelf. Dat uit zich onder meer in radicaal activisme, zoals van Extinction Rebellion. EW sprak met drie deskundigen over de vraag: waarom is de jeugd zo somber?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Extinction Rebellion (XR) – de beweging van klimaatactivisten die snelwegen bezetten en andere provocerende acties ondernemen om de strijd aan te gaan met CO2-uitstotende fossiele brandstoffen – verwijst alleen al in haar naam naar extinctie, uitroeiing. Als er nu niets gebeurt, betekent klimaatverandering het einde van de mensheid, is de gedachte.

Zo radicaal denkt lang niet iedereen, maar toch is er wel een algehele somberte te bespeuren onder de jeugd en jongvolwassenen. Waar komt dat gevoel vandaan? Is het nieuw? En hoe kunnen ook de nieuwe generaties leren hun leven enigszins draaglijk te maken?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De ‘verloren generatie’

In bepaalde opzichten doet het huidige pessimisme denken aan de ‘verloren generatie’ van een halve eeuw terug.

Filosoof Maarten Coolen (79) zag als docent aan de Universiteit van Amsterdam al in de jaren zeventig onder zijn studenten ‘een somberte over de wereld. Zorgen over het gebrek aan grondstoffen, de Club van Rome (1972) met het rapport Grenzen aan de groei en natuurlijk de dreiging van een atoomoorlog’.

Door het gebrek aan banen en huizen in de economische crisis voelden jongeren zich toch al een ‘verloren generatie’, zegt Coolen. ‘Maar naar mijn idee heerst vandaag de dag voor het eerst echt het gevoel dat jongeren het niet beter zullen krijgen dan hun ouders.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw