Premium Lock Hoe gedweep met dier en natuur tot problemen leidt

24 januari 2023Leestijd: 12 minuten
Omstreden rewilding in de Oostvaardersplassen. Foto: Olivier Middendorp/ANP

‘Herwildering’ is in de mode. Het streven om natuur en dieren hun gang te laten gaan, roept wel vragen op over onze omgang met flora en fauna. Zo leidt gedweep met wolven duidelijk tot problemen.

Wolf

Lees deze column van Gerry van der List: Bescherming van de boze wolf is gevaarlijk

Het was vorig jaar november een filmpje dat snel werd verspreid via sociale media. Een fietser in Nationaal Park De Hoge Veluwe had met zijn telefoon vastgelegd hoe hij achterna werd gezeten door een wolf. De reacties van deskundigen op de verontrustende beelden hadden een hoog ‘dat doet-ie anders nooit’-gehalte. Ter geruststelling betoogden zij dat de wolf toch echt een schuw beest is waarvoor de mens helemaal geen angst hoeft te koesteren.

Seger baron van Voorst tot Voorst raakte allesbehalve overtuigd. De directeur van De Hoge Veluwe vreest voor het wegblijven van geschrokken toeristen. Op de Veluwe en in Drenthe durven ouders hun kinderen begrijpelijkerwijs al niet meer in het halfdonker naar school te laten fietsen, merkte hij in De Telegraaf op. In zijn eigen natuurpark hadden wolven in een jaar tijd bovendien honderden moeflons en reeën uitgeroeid en waren ze inmiddels begonnen aan de herten. Het vangen of afschieten van de moordmachines is verboden. Pas als een wolvenroedel wordt aangetroffen in het Haagse Bos, sneerde Van Voorst tot Voorst, zullen politici wakker schrikken.

In zijn verontwaardiging vindt de baron vanzelfsprekend tal van veehouders aan zijn zijde. Zij merken geregeld dat hun schapen door rondsluipende wolven zijn doodgebeten. De beelden van de aangerichte slachtingen hebben minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) ertoe bewogen om op te roepen tot een breed maatschappelijk debat over de gevaren van het los laten lopen van de beschermde toppredator.

Bejubelde wolf bijt graag schapen dood. Foto: Otto Jelsma/ANP

Enge, moordlustige wolf heeft een heuse fanclub

Gezien de moordlust van het bijtgrage en eng huilende roofdier hoeft het niet te verbazen dat het al sinds mensenheugenis schrik aanjaagt. Zijn slechte imago is van generatie op generatie overgedragen door het navertellen van het sprookje van de arme Roodkapje die samen met haar oma wordt opgepeuzeld door een boze wolf. Veel vreemder is dat toen in 2015 voor het eerst sinds lange tijd weer eens zo’n beest in Nederland werd gesignaleerd, in progressieve kringen een gejubel opsteeg vanwege zijn veronderstelde bijdrage aan de biodiversiteit. De wolf bleek over een fanclub te beschikken die in lyrische bewoordingen uiting geeft aan fascinatie en bewondering.

Gevoelens die ook tot uitdrukking komen in Wolf. Hierin vertelt Matthijs van Nieuwkerk, een presentator die kort na het verschijnen van de propagandafilm van Cees van Kempen vorig jaar trouwens een wolf in schaapskleren bleek, met warme stem ‘het meest opzienbarende natuurverhaal van Nederland’. Boeren die minder blij zijn met de in beeld gebrachte terugkeer van de wolf, werd op laconieke wijze te verstaan gegeven dat ze maar een hekje moeten plaatsen om hun levende have voor de dood te behoeden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het kan nog arroganter en mensonvriendelijker. Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) eist ‘mensvrije’ gebieden waar de predator ongestoord zijn wilde gang kan gaan. En Glenn Lelieveld, projectleider van de Zoogdiervereniging, beschuldigt iedereen die niet verrukt reageerde op de geboorte van de wolvenwelpen in Nederland, van ‘onderbuikgevoelens’. Wolven bewegen zich volgens hem ‘probleemloos’ door ons landschap en ‘laten zien bereid te zijn om samen te leven met ons, ongeacht de mening van de 17 miljoen Nederlanders’.

Hoogleraar rewilding wordt betaald door activisten

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Deze ecocentrische en nogal ondemocratische zinsnede is te vinden in Rewilding in Nederland. De bundel verschaft – niet steeds even neutraal geformuleerde – informatie over een modieus fenomeen. Dit ‘rewilding’ biedt volgens de auteurs een hoopvolle boodschap voor de mensheid door geloof te verkondigen in een ‘herstelbare planeet Aarde’. Het draait allemaal om het meer ruimte geven aan natuurlijke processen door het herstel of (re)creëren van ‘biofysische wilderniskwaliteiten’. Dit gebeurt door het scheppen van beschermde natuurgebieden, het met elkaar verbinden van gebieden en de (her)introductie van keystone species, cruciale (dier)soorten waaronder de wolf.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw