NPO Premium Corner

Hoe gaat het met de strijd om de omroepjournalistiek?

18 januari 2023Leestijd: 4 minuten

De een klaagt over Ongehoord Nederland, de ander over BNNVARA. Hoe gaat het met de strijd om de omroepjournalistiek?

In hoeverre is de publieke omroep een objectieve verschaffer van informatie? Moeten omroepen neutraal zijn? En mogen ze complottheorieën uitdragen? Mag een talkshowpresentator Israël een ‘apartheidsregime’ noemen? Vragen die opdoemen als gevolg van klachten over journalistieke programma’s van de publieke omroep.

In 2021 kwamen er 750 klachten binnen bij de ombudsman

Sinds 1 januari 2017 heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een ombudsman, die journalistieke uitingen en journalistiek handelen bij de NPO volgt en analyseert. Ook het publiek kan bij de ombudsman terecht. In 2021 kwamen er 750 klachten binnen: over onder meer het geluid, taalgebruik, reclame op radio of televisie en klachten over journalisten.

In 2022 regende het klachten over de kersverse omroep Ongehoord Nederland (ON). Begin deze maand volgde een reeks protesten nadat Op1-presentator Natasja Gibbs (BNNVARA) Israël een ‘apartheidsregime’ had genoemd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.