Premium Lock Hoe gaat het met de strijd om de omroepjournalistiek?

18 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Getty Images

De een klaagt over Ongehoord Nederland, de ander over BNNVARA. Hoe gaat het met de strijd om de omroepjournalistiek?

In hoeverre is de publieke omroep een objectieve verschaffer van informatie? Moeten omroepen neutraal zijn? En mogen ze complottheorieën uitdragen? Mag een talkshowpresentator Israël een ‘apartheidsregime’ noemen? Vragen die opdoemen als gevolg van klachten over journalistieke programma’s van de publieke omroep.

In 2021 kwamen er 750 klachten binnen bij de ombudsman

Sinds 1 januari 2017 heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een ombudsman, die journalistieke uitingen en journalistiek handelen bij de NPO volgt en analyseert. Ook het publiek kan bij de ombudsman terecht. In 2021 kwamen er 750 klachten binnen: over onder meer het geluid, taalgebruik, reclame op radio of televisie en klachten over journalisten.

In 2022 regende het klachten over de kersverse omroep Ongehoord Nederland (ON). Begin deze maand volgde een reeks protesten nadat Op1-presentator Natasja Gibbs (BNNVARA) Israël een ‘apartheidsregime’ had genoemd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw